Суђење за убиство сарајевских полицајаца: Инспектор СИПА-е открио детаље истраге

GS
Foto: Arhiva

САРАЈЕВО - Суђење Сави Маринковићу, Александру Мацану и Марку Трифковићу, оптуженима за убиство сарајевских полицајаца Адиса Шеховића и Давора Вујиновића, настављено је данас у Кантоналном суду Сарајево директним и унакрсним испитивањем свједока оптужбе Сенаида Муминовића, радника Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), а који је причао о истрази овог злочина.

Свједок Муминовић, који је и члан истражног тима који је био ангажован у склопу овог случаја, казао је да је убиство полицајаца изазвало велику узнемиреност свих полицијских агенција, али и ријешеност да се максимално ангажирају на откривању одговорних за овај злочин. 

Испричао је да је након депеше МУП-а КС и сазнања да се трага за више лица био ангажован на прегледу ширег терена на правцу бјекства осумњичених, укључујући и изузимање записа видеонадзора те праћење сигнала криптованог телефона путем базних станица.          Свједок је подсјетио да је привремено изузет видеонадзор с "Павловић банке" у Источном Сарајеву те упућен захтјев телеком оператерима у БиХ за листинг, односно мета податке у вези са сигналом тог телефона.

Након увида у видеонадзор дошло се до сазнања о кретању црног возила сеат леон, кориштеног приликом извршења тешких кривичних дјела, а анализа тражених података о сигналу телефонског уређаја с почетним бројем 0088, канадског оператера показала је да се радило о Sky апликацији.

Свједок је навео да је, будући да са радило о криптованом телефону, затражена помоћ ФБИ-канцеларије у Сарајеву и Еуропола, те да су анализирани подаци Цеста ФБиХ.

Према ријечима свједока, анализа мета података показала је да је сигнал телефонског уређаја у два наврата регистрован на подручју Херцеговине, и то 19. октобра и 19. новембра 2018. године, тачније на подручју Груда, гдје су оптужени боравили код Мирослава Чепе.   

Свједок Муминовић подсјетио је да је крајем априла 2019. године сачињен свеобухватан извјештај у којем су тројица оптужених на темељу анализираних података и комуникација те изјава свједока, идентификовани као могући извршиоци.

Подсјетио је, истовремено, на околности узимања изјаве од првооптуженог путем међународне правне помоћи, док је боравио у затвору у Њемачкој, гдје је ухапшен у августу 2019. године, након што је код њега пронађено 10 килогарама марихуане, а који је устврдио да је 25. октобра 2018. био у Зворнику.

Међутим, сигнал његовог телефона је око 23 сата истог дана регистрован на подручју Сарајева, базној станици на Сумбуловцу, након чега је тај апарат искључен.

Свједок се у директном испитивању осврнуо и на претресе који су на темељу оперативних сазнања извршени на подручју Пала, на локалитету Кочевик, гдје су пронађени дијелови возила, а на једном од њих је писало "seat", те на ширем подручју и аутоматско и полуаутоматско оружје, док су у поновљеном претресу пронађени дијелови пушкомитраљеза М-72, цалл. 7,62 X 39 мм и то тијело, ножице и затварач, као 20-так чахура.

Ради се о чахурама које општим карактеристикама одговарају онима које су пронађене на мјесту убиства сарајевских полицајаца.    Тужитељка Шеила Хељић свједоку је презентовала службене забиљешке о комуникацијама више особа које су користиле Скy, односно Аном апликације, а осим оптужених тим комуникацијама обухваће су друге криминогене особе, тако да су забиљежене комуникације Младена Самарџића кога су звали шеф и Милоша Божовића, црногорског држављанина, који се најчешће спомиње под Скy-надимком Ханибал.

Међу њима су и комуникације између Александра Мацана и његове супруге, те комуникације с Александром Николићем, Младеном Самарџићем и Андријом Марковићем, као и бројне друге које су биле оперативно релевантне и помогле у истрази. Свједок Муминовић је у наставку вишесатног испитивања потврдио аутентичност и ауторство претходно предочених службених забиљешки.

У унакрсном испитивању отворена су бројна питања релевантна са становишта одбране и њихових брањеника, а која се, између осталог, односе на криптовани телефонски уређај, за који је речено како досада није пронађен, те на идентификацију возила "сеат", као и на сам ток и хронологију истраге.

Током свједочења спомињана су и друга кривична дјела, будући да су била предмет заштићених комуникација трећих особа из криминалног миљеа.

Оптужница Маринковића, Мацана и Трифковића терети да су 26. октобра 2018. године у сарајевском насељу Алипашино Поље у 4.20, а након што су их полицајци затекли у крађи возила, испалили најмање 20 хитаца у Адиса Шеховића и Давора Вујиновића, који су били у службеном аутомобилу.

Адис Шеховић је преминуо је на лицу мјеста, док је Давор Вујиновић, који је тешко рањен, неколико сати након тога подлегао повредама, преноси Фена.

Суђење Маринковићу и другима биће настављено 27. фебруара када би требало приступити наставку доказног поступка испитивањем наредног свједока оптужбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана