Суђење за убиство Крунића: Тужилаштво црно-бијелим снимцима доказује црвену боју "корсе"

Небојша Томашевић
Суђење за убиство Крунића: Тужилаштво црно-бијелим снимцима доказује црвену боју "корсе"

БАЊАЛУКА - Републичко тужилаштво, на суђењу оптуженима за убиство Славише Крунића (48) из Бањалуке и његовог пратиоца Жарка Павловића (38) из Пала, приказало је, између осталог, црно-бијеле снимке уз тврдњу да се на њима види црвена "опел корса" која пролази Светосавском улицом у Трну код Лакташа уочи злочина.

Ову "корсу", према ранијем појашњењу тужилаштва, возио је убијени нападач Жељко Ковачевић.

У овом случају оптужени су Бенеди Ђукановић (53), Емилио Балдо (53) и некадашњи радник "Сектор секјуритија" Родољуб Гајић. Приказано је неколико снимака с видео-надзора на којима се, како тврди тужилаштво, виде возила бијели "голф", црна и црвена "опел корса", које су возили неки од оптужених, а који су дању и вече уочи злочина пролазила кроз Трн, улицом Цара Душана, Светосавском и Путем српских бранилаца. 

Према ранијим тврдњама тужилаштва, бијели "голф" је возио Ђукановић, а црну "корсу" Балдо.

Приказани су и снимци с видео-надзора код пицерије "Морети" на којима се види како возило "тојота", у којем је, према тужилаштву, био Крунић, долази и одлази. 

" Види се како оштећенистиже код пицерије "Морети", како возило одлази да однесе жени и дјеци вечеру, а потом се опет враћа у пицерију" појаснила је тужилац Петковић.

Такође, на снимцима истог видео-надзора, тврди тужилац, види се да поред "Моретија" сат прије пролази и црвена "опел корса". Приказивање ових видео-снимака изазвало је бурну реакцију одбране, која је тврдила да се не може са сигурношћу видјети о којим аутомобилима је ријеч.

Ђукановић је приговорио да тврдње тужилаштва не стоје и упитао како на црно-бијелом снимку може да се види црвена боја. 

И предсједник судског вијећа Бранимир Јукић је упитао како тужилаштво снимцима доказује да су то баш та возила којима су управљали оптужени.

"Не може да се види кад су црно-бијели снимци, али то тврдимо у складу са другим доказима. Не тврдимо да су то баш та возила већ да би могла да буду. У склопу других доказа ћемо утврдити да су то та возила која су користили оптужени" казала је Петковићева.

Тужилаштво је прикаало снимке на којима се, како наводе, види путања бијелог "голфа" након почињеног злочина, односно, Ђукановићево напуштање Републике Српске.

Републичко тужилаштво оптужене, осим за убиства Крунића и Павловића, терете и за покушај убиства Крунићевог возача Горана Илића, којег су ранили кобне вечери. 

Ђукановића и Балду терете да су, са Ковачевићем, организовали и припремили злочин. Гајића, Крунићевог радника и члана личног обезбјеђења његове супруге и дјеце, терете за помагање, јер је Ковачевићу одао информације о кретању и обезбјеђењу Крунића у замјену за опрост дуга. 

Убиство су, према оптужници, извршили Ђукановић и Ковачевић, који су из аутоматских пушака испалили најмање 36 хитаца на џип у којем се налазио Крунић. 

Балдо је био осматрач и дојавио је када је возило кренуло у засједу. 

Рочиште није прошло без опомена судског вијећа. 

Браниоцу Родољуба Гајића засметало је што поступајући тужилац сараднике назива стручњацима, а и тврдио да има информације да се мобилни телефони уносе у салу, те да се противзаконито снима. 

Из одбране нису пропустили прилику да поступак називају незаконитим. Судија Јукић је опоменуо да се не користи свака прилику да се прича о стварима којима није мјесто ту, нити онима које су већ речене.

ПРЕПИРКА

Приказивање видео-материјала из истраге изазвало је бурну реакцију одбране, која је тражила да се снимци и не приказују.

"Има око 140 сати снимљеног материјала, а одбрана је имала свега три дана да то прегледа, што нисмо успјели. Снимке треба приказати све, а не само парцијално" рекла је бранилац Ђукановића, Татјана Савић, у чему су је подржали и остали адвокати одбране. 

Бранимир Јукић је казао да ће допустити извођење доказа како тужилаштво намјерава јер је одбрана имала могућност да се упозна са њима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана