Суђење за шверц дроге у предмету “Кодекс”: Свједок у “Спужу” чека изручење у Аустрију

Небојша Томашевић
Суђење за шверц дроге у предмету “Кодекс”
Foto: ГС | Суђење за шверц дроге у предмету “Кодекс”

БАЊАЛУКА - Свједок тужилаштва у предмету “Кодекс” Никола Рољић налази се у затвору “Спуж” у Црној Гори и чека изручење у Аустрију, због чега је на рочишту прочитан исказ који је дао у полицији током истраге.

На оптуженичкој клупи у овом предмету налазе се Милорад Вуковић Луис (43), Филип Бојић (30), Лука Брковић (27), Саша Мирковић (27), Аљоша Марић (26) и Горан Ђурица (43), сви из Бањалуке. 

У овом предмету оптужени су били и Петар Марјановић и Владимир Зечић, који су признали кривицу и осуђени на годину, односно шест мјесеци затвора.  

Одбрана свих оптужених противила се читању исказа свједока Рољића. Истичу да се оно што је рекао не односи на њихове клијенте, већ на Петра Марјановића, који је признао кривицу.

Тужилац Далибор Врећо остао је при приједлогу да исказ буде прочитан јер, како је навео, сви оптужени су дјеловали заједно и с њима је Марјановић продавао наркотике. 

Истакао је да је, осим тога, отежан долазак свједока и да је скоро немогуће да он дође у суд, па су испуњени законски услови да исказ буде прочитан. 

Предсједник судског вијећа Драган Улетиловић дозволио је читање исказа.
Свједок Рољић је, како пише у његовој изјави, у полицији признао да је купио марихуану од Марјановића. 

Навео је и да му је он понудио нешто друго, а да је касније сазнао да се радило о кокаину.

Оптужену шесторку у предмету “Кодекс” терете да је од краја 2019. године до 6. децембра 2021. године набављала и препродавала кокаин и марихуану на подручју Бањалуке. 

Како се наводи, кокаин су мијешали с другим супстанцама и паковали у једној теретани. Ту дрогу Брковић је продавао по цијени од 100 до 500 КМ, а Ђурица по цијени од 100 КМ за пола грама. 

Осим кокаина, набављали су и марихуану те је Бојић, како се наводи у оптужници, сваке три седмице Мирковићу давао по пола килограма ради даље продаје. 

Мирковић, Марић и Зечић су је препакивали у мање пакете и продавали. Вуковића, Брковића, Бојића, Ђурицу, Мирковића и Марића појединачно терете за омогућавање уживања опојних дрога, односно да су већем броју особа давали да шмрчу кокаин и пуше марихуану. 

Прве пресуде

Петар Марјановић из Кнежева и Владимир Зечић из Бањалуке, који су били оптужени у предмету “Кодекс”, у јулу ове године признали су кривицу и пристали да буду осуђени на укупно годину и по затвора за шверц наркотика. 

Они су са Окружним тужилаштвом закључили споразуме о признању кривице којима је предвиђено да Марјановићу буде изречена година, а Зечићу пола године затвора. 

Поступак против њих двојице је раздвојен од осталих шест оптужених којима је суђење настављено.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана