Суђење Винку Матићу за убиство рођака: Сјекира којом је почињен злочин није вјештачена

Небојша Томашевић
Суђење Винку Матићу за убиство рођака: Сјекира којом је почињен злочин није вјештачена

БАЊАЛУКА - Сјекира којом је Винко Матић (57) из Бањалуке, оптужен за убиство, изударао и усмртио рођака Радомира Матића (77) није вјештачена због чега би то могло бити урађено по налогу суда.

Вјештак за ДНК анализе Зоран Обрадовић је на суђењу оптуженом у бањалучком Окружном суду потврдио да у овом случају није вјештачио сјекиру, као ни штап који су по оптужници одузети од оптуженог.

Предсједник судског вијећа Драган Улетиловић констатовао је да је у овом случају све вјештачено, осим средства извршења кривичног дјела те је питао тужиоца зашто то није урађено.

- То није вјештачено јер смо током истраге од оптуженог одузели 11 сјекира и нисмо имали доказе који указују која је од њих кориштена у кривичном дјелу - рекла је тужилац Тања Мрђа.

Судија Улетиловић је затим питао зашто нису вјештачени сви одузети предмети да се види има ли или нема ДНК на некој од сјекира. Након тога је питао оптуженог Матића да ли је спреман да сарађује и каже коју сјекиру је користио. Оптужени  је тада додао да је људима који су одузимали сјекире рекао коју је користио.

- Казао сам да је то она прва што су одузели - рекао је Винко Матић.

Судија Улетиловић након тога је питао вјештака Обрадовића могу ли се прегледати сјекире, а да се не уништи ДНК траг ако евентуално постоји.

- Уколико се примијене неопходне мјере заштите, користе рукавице и маска могуће је то прегледати без контаминације - рекао је Обрадовић.

Након тога судија је донио одлуку да се одузете сјекире донесу у суд и прегледају, а да оптужени каже коју је користио.

Осим тога, биће саслушани припадник полиције Свјетлана Малић која је учествовала у претресу куће оптуженог и крим-техничар на околности одузимања и депоновања сјекира.

Како је рекао судија Улетиловић након тога суд ће одлучити о ДНК вјештачењу.

Бањалучко Окружно тужилаштво Винка Матића терети за убиство, а како се наводи у оптужници рођака Радомира усмртио је 19. априла 2023. године у засеоку Јелићи у Доњим Голешима у шуми Осоје, која је у власништву његове породице. Додаје се да је Винко након краће свађе Радомира напао и ударио штапом који је отео од њега, а затим га ударио и сјекиром коју је носио да огради парцелу.

У оптужници стоји да је Винко прво штапом ударио Радомира у предјелу трупа и горњих и доњих екстремитета, а потом га је ушицом као и оштрицом сјекире изударао по истим дијеловима тијела. Оптужени Винко се након злочина сам пријавио полицији и рекао да је штапом истукао рођака Радомира, али по доласку патроле на лице мјеста старац је већ био мртав и видјело се да је ударан сјекиром. Према причама мјештана Голеша, Винко се у село  вратио на очевину и  често је долазио у сукобе са комшијама, а наводно је имао и психичких проблема те је био склон и алкохолу.

Притвор

Оптужени Винко Матић и даље остаје иза решетака, јер му је како је рекао судија  Драган Улетиловић, продужен притвор.

Матић је ухапшен у априлу прошле године и након испитивања на захтјев Окружног тужилаштва одређен му је притвор у коме се од тада налази.

Његов бранилац Бобан Савић казао је да се у овом случају не ради о кривичном дјелу убиства, већ о наношењу тешких тјелесних повреда са смртном посљедицом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана