Суђење у предмету “РУГИПП”: Старим пресудама доказују невиност оптужених

Небојша Томашевић
Суђење у предмету “РУГИПП”: Старим пресудама доказују невиност оптужених

БАЊАЛУКА - Одлука Врховног суда Републике Српске из септембра 2022. године, којом се одбија захтјев за ванредно преиспитивање рјешења у случају “Наш дом”, потврђује да су оптужени бивши шефови у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) Александар Деурић и Драган Груловић радили законито, али и остали оптужени.

Казала је ово у бањалучком Окружном суду њихов адвокат Јасминка Јовишевић образлажући материјалне доказе на поновљеном суђењу.

Деурић је био помоћник директора РУГИПП-а, док је Груловић обављао послове начелника Одјељења за надзор. Осим њих, у овом случају оптужене су службенице за правне послове Дорис Кременовић и Жељка Милинковић. Оптужница Републичког тужилаштва их терети за злоупотребе тешке 7,43 милиона КМ.

Сви они су у првостепеном поступку били ослобођени кривице, али је Врховни суд РС укинуо ту пресуду и предмет вратио на ново суђење.

Током поновљеног суђења, осим поменуте одлуке, Јовишевићева је суду предала још неколико материјалних доказа и пресуда судова којим ће, како тврди, доказати њихову невиност. Одбрана оптужене Кременовићеве и Милинковићеве најавиле су извођење неколико материјалних доказа, док је републички тужилац Горан Гламочанин као додатно најавио саслушање свједока Ћане Бабић.

Предсједник судског вијећа Пане Гаврић потом је суђење одгодио за крај августа, а странкама је поручио да буду спремне за завршну ријеч.

Републичко тужилаштво терети Деурића, Груловића и Кременовићеву да су незаконито омогућили фирми “Наш дом” да стекне право својине над зградом и помоћним објектом у бањалучкој Грчкој улици, чиме су оштетили град Бањалуку за 2,18 милиона КМ. Груловића и Кременовићеву још терете да су незаконито омогућили да фирма “Грађа” стекне право власништва над парцелом од 33.000 квадрата, чиме је Бањалука оштећена за 5,25 милина КМ. Груловића и Милинковићеву оптужница терети да су се договарали о обустави истраге у предмету “Варница Марија” коју је водило бањалучко Окружно тужилаштво. Милинковићева је била у “добрим односима” са једним тужиоцем, а Груловић је требало да се договори о детаљима у вези са исплатом новца да поменути предмет не буде прослијеђен Републичком тужилаштву.

Приговор

Одбрана оптужених приговорила је додатном саслушању свједока тужилаштва Ћане Бабић.

- Тај свједок већ је саслушаван. Ако је оно о чему ће она сада поново бити испитивана било познато тужиоцу и раније, онда она не може бити свједок - рекла је Јовишевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана