Суђење у афери "Корона уговори": Провјеравано кретање директора Полиције Српске

Небојша Томашевић
Foto: Дражан Оскар Подеровић

БАЊАЛУКА - Републичко тужилаштво Републике Српске у оквиру истраге бјекства оптуженог Бранислава Зељковића осим његовог провјеравало је и кретања директора Полиције РС Синише Кострешевића и још три лица, наведено је у доказима тужилаштва који су предати судском вијећу Окружног суда у Бањалуци на наставку суђења предмету "Корона уговори". 

Осим Зељковића који је био директор Института за јавно здравство РС (ИЈЗ РС), у овом случају оптужени су директори фирми "Проконтрол" из Бањалуке Славко Бојић и "Промединг" из Лакташа Драган Дубравац, те власник Туристичке агенције "Травел фор фан" Саша Марковић. Оптужницом је обухваћен и бивши директор бањалучке фирме "Синекс лабораторија" Сани Црљић.

Из поменутих доказа које су дати вијећу видљиво је како је Тужилаштво осим за Кострешевића и Зељковића провјеравало преласке границе на спорни дан 15. септембар 2021. године и за Кострешевићевог пратиоца Мирка Јововића и возача Александра Остића. 

Провјераване су кретње возача Цивилне заштите РС Милана Јашаревића који у афери "Корона уговори" привођен. Разлог провјера у судници није појашњен, иако је на томе инсистирала Зељковићев бранилац, адвокат Јадранка Ивановић.

- На које околности је тај доказ проведен? Извод из апликације граничне провјере за Синишу Кострешевића и остале - упитала је Ивановићева.
Предсједник судског вијећа Драган Улетиловић казао је да је суд већ раније објаснио околности и да се то односи на наводно бјекство Зељковића.

Ивановићева је инсистирала да јој се каже у каквој су вези оптужени и директор полиције Кострешевић. Судија Улетиловић је кратко навео да се ради о доказу који је "у контексту свих осталих доказа".

Зашто је провјераван Кострешевић није појаснила ни тужилац Сања Тадић Стојисављевић, која је поручила да се писмено обратимо тужилаштву. 

Свједок тужилаштва Драган Обрадовић је у додатном испитивању потврдио да је осим МУП-а РС и Агенција за истраге и заштиту СИПА из Института изузимала документацију везано за набавку медицинских одијела. 

Он је у спорно вријеме био начелник Службе за економске финансијске послове у ИЈЗ РС. Обрадовић је између осталога рекао да су прије понуде фирми групе понуђача Проконтрол – Промединг, Институт набављао маске по цијени од 10 до 13 КМ по комаду.

- Била је понуда "Крајина групе" од 500 комада маски по цијени од 12 до 13 КМ по комаду, као и фирме "Перфект клин" од 100 или 200 маски по цијенама од 10 или 12 КМ по комаду - рекао је свједок Обрадовић.

Поновио је и раније тврдње да је цијена маски "КН95", односно "ФФПН2" од 6.9 КМ по комаду била прихватљива и најповољнија у односу на остале.

Рекао је и да Зељковић није износио коментаре везано за цијене набавке медицинске робе, али је говорио да се роба хитно мора обезбједити. Нагласио је да би он лично волио да је у спорном периоду БиХ донијела нека правила по којима ће се поступати у случају набавки медицинске опреме. 

Потврдио је да Закључак Владе РС за набавку медицинске опреме није прописивао процедуре и начине набавке те да се онда роба требало да набавља у складу са тада важећем Закону о јавним набавкама и другим актима и процедурама.

Зељковића и остале оптужене терете за злоупотребе у поступцима јавних набавки за вријеме епидемије корона вируса којим је Република Српска оштећена за најмање 1,3 милиона марака. 

Према наводима оптужнице у односу на набавну, продајна цијена заштитних маски увећана је и до 1.553,49 одсто медицинских заштитних одијела за 351,38 одсто , а термалних камера за 198,30 одсто.

ПРИГОВОРИ

Одбрана оптужених је током суђења поновила приговоре да су у овом случају поједини докази прибављени из ИЈЗ РС незаконити јер се ради о копијама копија. Приговарали су и начину испитивања свједока Драгана Обрадовића од стране тужиоца тврдећи да тужилац води истрагу на суду. Адвокат Јадранка Ивановић нагласила је да одбрана и тужилаштво немају једнак третман. Казала да је примијетила да члан судског вијећа сугерише предсједнику везано за доношење процесних одлука.

ТУЖИЛАШТВО

Из Републичког тужилаштва је на питање зашто су провјеравана кретања Синише Кострешевић и других одговорено да не могу да открију које су све активности предузимане у оквиру истраге јер би се то негативно могло одразити на суђење.

- Републичко јавно тужилаштво је, прије подизања предметне оптужнице, спровело опсежну истрагу која је подразумијевала предузимање низа активности од стране поступајућег тужиоца и овлашћених службених лица, у циљу прикупљања доказа, информација и обавјештења, а које су биле од значаја за поступак оптужења. Које све активности је Тужилаштво предузимало како би доказало постојање основне сумње да су почињена кривична дјела која се оптуженима стављају на терет, Тужилаштво у овој фази поступка не може износити, јер би се то могло негативно одразити на сам ток главног претреса - саопштено је из Тужилаштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана