Суђење Страхињи Тенџерићу за шверц наркотика: Свједоци тврдили да су искази од њих изнуђени

Небојша Томашевић
Суђење Страхињи Тенџерићу за шверц наркотика: Свједоци тврдили да су искази од њих изнуђени

БАЊАЛУКА - Свједоци тужилаштва у судници бањалучког Окружног суда су казали да су у полицији малтретирани и ударани како би рекли нешто против Страхиње Тенџерића (31) из Градишке, који је оптужен да је продавао наркотике и другима давао дрогу да је уживају.

Свједок Давид Галић признао је да је са оптуженим Тенџерићем конзумирао наркотике, али је истакао да од њега никада није купио дрогу.

Још је казао да су он и Тенџерић једне прилике у близини куће баке оптуженог пушили џоинт који је донио оптужени. 

Тужилац Далибор Врећо му је прочитао изјаву у којој је рекао да је од Тенџерића за десет КМ купио марихуану коју су потом заједно испушили. Галић је категорички рекао да то није тачно и да је у полицији психички и физички малтретиран. 

- Рекао сам да смо заједно пушили марихуану и да је вриједност тога десет КМ. Нисам рекао да сам купио дрогу од њега - рекао је између осталог Галић те додао да је у полицији добио шамар. 

Други свједок тужилаштва Данијел Прпош такође тврди да је малтретиран у полицији. Рекао је да је добио шамар и присиљен да каже како му је Тенџерић давао дрогу да ужива. 

- Заједно са оптуженим јесам конзумирао дрогу, али то су други доносили. Тенџерић је никада није доносио - рекао је пред судијама Прпош. 

Оба свједока изјавила су да полицијско малтретирање нису пријавили никоме јер су се бојали да би имали проблема и да не би ништа постигли.

- Нисмо нарко-дилери, волимо запалити - рекао је свједок Славиша Гускић те додао да никада није ни позиван у полицију због Тенџерића, већ је испитан у оквиру акције “Виторог”.

Тужилац Врећо казао је да су свједоци очигледно промијенили исказе у намјери да помогну оптуженом и да је тачно оно што су раније говорили у истрази. 

Тенџерића оптужница терети да је од средине 2018. до 19. фебруара 2019. године продавао наркотике у Градишци. Како се наводи он је у Горњим Подградцима за десет КМ продао дрогу Давиду Галићу те је у кући држао око осам грама марихуане. Осим тога, оптуженог терете да је током 2018. и почетком 2019. године у Горњим Подградцима у кући већем броју особа давао да уживају дрогу. Оптужени Тенџерић и свједок Гускић заједно са још четири особе ухапшени су крајем фебруара 2019. године у акцији “Виторог”, када је заплијењено 54 килограма сканка. Против њих двојице истрага је обустављена због тог случаја јер није било доказа.

Приговори 

Бранилац оптуженог Страхиње Тенџерића адвокат Александар Јокић истакао је да је оптужница нејасна и нетачна.

- Каже се да је продавао дрогу од средине 2018. па до фебруара 2019. године, а онда се додаје да је само једном продао дрогу за десет КМ. Како се може рећи да је продавао дрогу, а имамо само један случај за који тужилаштво тврди да је продаја. Такође, код њега је нађено свега осам грама марихуане што није довољно да се честито прода - рекао је Јокић. Додао је да се у овом случају може радити само о прекршају због уживања наркотика, а не о кривичном дјелу.    

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана