Суђење Слађану Лонци из Бијељине за међународни шверц оружја: Оптужени у Шведској одговарао за иста дјела

Небојша Томашевић
Суђење Слађану Лонци из Бијељине за међународни шверц оружја: Оптужени у Шведској одговарао за иста дјела

БАЊАЛУКА - Слађан Лонцо из Бијељине, оптужен за међународни шверц оружја у Шведску, у тој држави је већ осуђен за иста кривична дјела и поступак је против њега завршен.

Казао је ово у бањалучком Окружном суду његов бранилац Гордан Јовишевић након што је Републичко тужилаштво као доказ суду доставило првостепену пресуду против Лонце.

- Закон каже да неко, против кога је вођен судски поступак за иста кривична дјела и радње, за то више не може одговарати. У оптужници Републичког тужилаштва наведене су тачке за које је он одговарао у Шведској - рекао је Јовишевић.

Осим Лонце за шверц оружја из БиХ у Шведску суди се Бијељинцима Александру Ћуковићу, Драгану Влачићу, Миодрагу Ђиласу и његовом сину Небојши, те Зорану Јовановићу, некадашњем припаднику полиције Милији Влачићу те бившем затворенику из доба СФРЈ Боривоју Лукићу из Угљевика. Сазнајемо да је Лонцо у Шведској добио шест мјесеци затвора због посједовања пиштоља, док је ослобођен дијела оптужби за шверц оружјем.

Републичко тужилаштво завршило је већину извођења доказа након чега је саслушан свједок одбране Милије Влачића, Ненад Мићић. Према ријечима овог свједока Влачићев “голф”, у којем је полиција током хапшења осумњичених, пронашла оружје и таблете, користио је оптужени Јовановић.

- Тог дана Јовановић је возио “голф” и вратио га Влачићу у Бијељину који је тад имао рент-а-кар агенцију. Јовановић ме замолио да идем за њим да он врати возило, па да га послије ја вратим кући - рекао је свједок Мићић и додао да се све десило 2014. године.

Казао је да је касније чуо да је полиција претресла тај аутомобил, а да му је Јовановић рекао да је оно што су нашли његово. Мићић није прецизирао шта је пронађено у ауту. Јовановић и његов бранилац Раде Ћулибрк  приговорили су исказу тврдећи да је Мићићев исказ нетачан.

- Овај свједок има селективно памћење и терети Јовановића, а нема доказа - рекао је Ћулибрк.

Одбрана свих оптужених најавила је њихово саслушање на неком од сљедећих рочишта. Оптужница Републичког тужилаштва има осам тачака, а осморку терети да су 2014. и 2015. године неовлашћено набављали оружје, муницију, експлозивни материјал, таблете и лијекове ради даље продаје у Шведску. Оружје су превозили у својим и изнајмљеним возилима из рент-а-кар агенција. У том послу учествовао је и Родољуб Бабић који се није нашао у оптужници којег је одбрана Лонце позвала за свједока за сљедећи претрес. У овом предмету оптужен је и Миле Танић против кога се води одвојено поступак јер је у вријеме потврђивања оптужнице и почетка суђење био у Србији на издржавању казне.

 Акција “Трзај

Оптужени су откривени и ухапшени у полицијској акцији “Трзај” која је спроведена 2015. са полицијом Шведске. Тада је претресено више локација, а пронађено је неколико килограма експлозива, ручне бомбе, пушкомитраљез, више комада муниције различитог калибра, више комада детонаторских каписли и других предмета. Наводно су куповали оружје, пушке, пиштоље, муницију и минско-експлозивна средства у Србији и Српској, а затим то продавали криминалцима у Шведској и Словенији по цијени до неколико хиљада евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана