Суђење Синиши Шакићу за убиство Славише Ћулума: Вјештак не жели урадити допуну ДНК налаза

Небојша Томашевић
Суђење Синиши Шакићу за убиство Славише Ћулума: Вјештак не жели урадити допуну ДНК налаза

БАЊАЛУКА - Додатно ДНК вјештачење у предмету против оптуженог Синише Шакића које је тражио суд, “виси о концу” након што је вјештак Биолошког факултета рекао да не жели да обави вјештачење, јер је незадовољан плаћањем ранијих трошкова.

Потврдио је ово предсједник судског вијећа Бранимир Јукић који је рекао да је чуо како вјештак одбија да уради допуну налаза јер сматра да је оштећен начином плаћања. Вјештак Душан Кецкаревић је, у име Биолошког факултета у Београду, вјештачио ДНК трагове са мјеста злочина. 

Утврдио је да се биолошки траг Шакића налази на гра­ни ко­ју је по­ли­ци­ја из­у­зе­ла са мје­ста зло­чи­на. С обзиром на приговоре одбране и њиховог вјештака да трагови нису изузети правилно, суд је затражио допуну вјештачења.

Расправу је изазвало извођење доказа тужилаштва везаних за видео материјал с надзорних камера из кафића “Кубано” у Сиску, којим тужилаштво побија тврдње одбране да је Шакић на дан убиства био у Хрватској. 

Свједоци одбране тврдили су да је он од 1. до 25. маја 2020. био тамо и скоро свакодневно долазио у кафић “Кубано”. 

Међутим, тужилаштво тврди да је то нетачно због чега је изузело снимке видео надзора из тог кафића за период од 1. до 18. маја 2020. а тужилац Сњежана Петковић тврди да се Шакић први пут у кафићу појављује тек 16. маја и да до тад није виђен. Међутим, проблем је настао када је тужилац рекла да је вјештак Грегор Ковач вјештачио снимке за 16. и 17. мај те да ће то бити доказ.

Судија Јукић је питао зашто нису вјештачени снимци за 15. мај када се десило убиство.

- Ви сте вјештачили нешто што није спорно. Одбрана и ви тврдите да је био 16. и 17. маја у том кафићу. Нема потребе да вјештачимо оно што је неспорно - истакао је Јукић.

Након тога, тужилаштво је одустало од вјештачења видео материјала, а приложило је као доказ хард диск са снимцима изузетим с видео надзора из кафића. 

Јукић је најавио да ће суд тражити вјештачење видео надзора за 15. мај 2020. како би се отклониле све сумње. 

Одбрана је приговарала поменутим доказима тужилаштва тврдећи да су незаконити.

Шакића терете да је са још једном непознатом особом усмртио Славишу Ћулума 15. маја 2020. у Драгочају. 

Они су, како је наведено у оптужници, Ћулуму припремили засједу у шуми недалеко од његове куће и када је он наишао на њега су из двије пушке испалили 22 хица и усмртили га. Наводи се да су злочин припремили те набавили оружје, муницију и мотоцикл с којим је извиђао мјесто планираног напада.

ОДБИЈЕН ДОКАЗ

Судија Бранимир Јукић одбио је да прихвати два доказа одбране којим они побијају кредибилитет вјештака тужилаштва са Биолошког факултета у Београду Душана Кецкаревића. 

Ради се од службеној забиљешки полиције из Источног Сарајева и извјештај поднесен против Кецкаревића због сумње да је у једном предмету неовлаштено давао податке. 

Суд је од одбране тражио да ли имају правоснажну пресуду против Кецкаревића, а када му је речено да нема, одбио је да прихвати те доказе јер се не суди Кецкаревићу и они нису повезани са Шакићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана