Суђење Синиши Шакићу Кинезу: Смртоносни хици Ћулуму разорили срце и мозак

Небојша Томашевић
Foto: Скриншот

БАЊАЛУКА - Славиша Ћулум (37) погођен је у срце, а простријељена му је глава и разорен мозак, те је задобио ране са три стране тијела.

Казао је ово на суђењу Синиши Шакићу званом Кинез (36) у бањалучком Окружном суду специјалиста судске медицине Жељко Каран који је урадио обдукцију убијеног Ћулума.

- Метак, који му је прошао кроз главу, погодио га је у потиљак те изашао испод лијеве стране вилице и разорио му мозак. Један од хитаца га је погодио у груди, прошао кроз срце и разорио га, те изашао на леђа. Такве повреде нико не може преживјети и обје су саме за себе апсолутно смртоносне - рекао је Каран.

Додао је да је Ћулум погођен са више хитаца и фрагмената хитаца те да му је, између осталог, разорена надбубржена жлијезда. 

Појаснио је да се не може утврдити редосљед повреда које је задобио, те да су Ћулума хици погађали с леђа, бока и сприједа. 

Истакао је да је обдукција била веома комплексна и да је начинио чак 93 фотографије, што је својеврстан рекорд.

- Имао је много повреда и само њихово описивање трајало је пет сати - казао је Каран.

Према налазу обдукције, Ћулум је имао 18 рана на тијелу, од којих су, осим двије смртоносне, неке биле површинске, а неке опасне по живот.

Вјештак балистичар Саша Јојић утврдио је да је на Ћулума пуцано из двије пушке.

- Вјештачењем 22 чахуре нађене на мјесту злочина утврђено је да потичу од метака испаљених из аутоматског оружја калибра 7.62 милиметра. Ријеч је о аутоматској пушци или пушкомитраљезу. Вјештачењем чахура утврђено је да је 13 хитаца испаљено из једног, а девет из другог аутоматског оружја - казао је Јојић и нагласио да му оружје није ни достављено.

Истакао је да је вјештачењем дијела зрна пронађеног на лицу мјеста утрдио да може да потиче од метка калибра 7.62 милиметра.

Браниоци оптуженог Шакића приговорили су овом налазу, јер сматрају да вјештак у налазу није навео чиме је доказао да је пуцано из два оружја.

- Није нам показао којим методама је утврдио разлику између чахура и да је пуцано из два оружја. Не знамо на основу чега то тврди, које су то разлике - казао је Шакићев адвокат Жељко Шурлан.

Шакића терете да је, са још непознатом особом, усмртио Славишу Ћулума 15. маја 2020. Они су припремили засједу недалеко од Ћулумове куће у Драгочају. 

Када је Ћулум наишао, на њега су из двије пушке испалили 22 хица и убили га. 

Наводи се да су злочин припремили те набавили оружје, муницију и мотоцикл на којем је извиђао мјесто планираног напада.

БАРУТ

Вјештак хемијске струке Биљана Васић Дакић, на појединим предметима и одјећи одузетој од оптуженог Синише Шакића, нашла је трагове који могу да потичу од барута. 

Појаснила је да су такви трагови нађени на унутрашњој страни кациге, торби, тренерки и јакни. 

Одбрана је приговорила налазу јер сматрају да је вјештак нестручан и ничим није доказао да трагови потичу баш од барута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана