Суђење Шакићу за убиство Ћулума: Свједок тврди да је Кинез цијели мај био у Сиску

Небојша Томашевић
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Синиша Шакић звани Кинез, којег терете за убиство Славише Ћулума, цијели мај 2020. године био је у Сиску, рекао је у бањалучком Окружном суду свједок одбране Иван Цурић који је радио као конобар у кафићу "Кубано бар".

Убиство је почињено 15. маја 2020. године, а свједок је појаснио  да је Шакић, колико се сјећа, у Сисак дошао крајем априла или почетком маја те године и да је остао цијели мјесец. Истакао је да га је виђао у "Кубано бару" кад год би дошао, а појаснио је да је он у то вријеме због пандемије вируса корона радио сваки други или трећи дан. 

Одбрана је свједока звала како би оповргла тврдње оптужбе и вјештачење видеоматеријала са поменутог кафића којим тужилаштво доказује да оптужени у вријеме убиства није био у том кафићу у Сиску.

Адвокат Небојша Пантић истакао је да одбрана тврди да "Кубано бар" има више улаза и да је Шакић могао да дође и оде и у ауту, а да не буде снимљен камерама.

Свједок Цурић потврдио је да кафић има два улаза, главни и још један који води до паркинга иза локала. Појаснио је да се до тог другог улаза долази кроз пролаз поред зграде гдје је кафић те да се може доћи и аутом и пјешице.

"Ту је одмах паркинг и има улаз да се може ући у кафић" рекао је Цурић.

Одбрана је суду приложила неколико фотографија са видеонадзора поменутог кафића као доказ својих тврдњи. Доставили су и допис Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ којим, како тврде, доказују да штапић који су користили вјештаци Биолошког факултета у Београду за ДНК анализу нису регистровани у БиХ као медицинско средство.  

Други бранилац оптуженог Жељко Шурлан суду је доставио и више писаних приговора на ДНК вјештачење материјала нађеног на мјесту злочина, као и на балистичко и вјештачење видеоматеријала са кафића "Кубано". Тврди да су то незаконити докази и да нису урађени у складу са правилима струке. 

 

Одбрана и тужилаштво су у овом случају извели скоро све планиране доказе чиме је овај процес, који траје од маја 2021. године, коначно приведен крају. Одбрани је остао један материјални доказ, а тужилаштво треба да приложи трошковник па су за сљедеће рочиште планиране завршне ријечи.

Шакића терете да је са још једном непознатом особом усмртио Славишу Ћулума 15. маја 2020. године у Драгочају. Они су, како је наведено у оптужници, Ћулуму припремили засједу у шуми недалеко од његове куће и када је он наишао на њега су из двије пушке испалили 22 хица и убили га. 

Наводи се да су злочин припремили те набавили оружје, муницију и мотоцикл с којим је извиђано мјесто планираног напада. 

Шакић и убијени Ћулум били су у сукобу више година иако су раније били блиски. 

ПРЕПИРКЕ

Током прилагања материјалних доказа одбране, односно фотографија са видеонадзора кафића "Кубано бар" у Сиску избила је препирка између тужиоца Сњежане Петковић и адвоката која је трајала више од пола часа. 

Тужилац Сњежана Петковић је тврдила да одбрана није правилно пописала доказе и да предаје нешто што није навела, док је адвокат Жељко Шурлан истицао да је јасно шта предлажу након чега је одустао од списка те читао називе сваке фотографије. 

Предсједник судског вијећа Бранимир Јукић је рекао да процес траје дуго и да је то дјелимично и због препирки одбране и оптужбе.
"Ово суђење ионако предуго траје, дјелимично због ваших препирки" рекао је Јукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана