Суђење Раилићу и другима за убиство Башића и трговину дрогом почиње у петак

Небојша Томашевић
Суђење Раилићу и другима за убиство Башића и трговину дрогом почиње у петак

САРАЈЕВО - Суђење Далибору Раилићу и другима оптуженима за организовани криминал, шверц дрогом и друга тешка кривична дјела у предмету “Скај” почеће у Суду БиХ у петак, 10. марта, потврђено је “Гласу Српске”. Раилића, осим за шверц дрогом, терете за наручивање убиства начелника криминалистичке полиције Приједор Раденка Башића.

Осим Раилића, за учешће у том убиству оптужени су  Александар Миљатовић и  Игор Репајић којима се такође на терет ставља и шверц наркотицима. Према оптужници, Раилић је био организатор групе за убиство, али и вођа нарко-групе Миљатовић је означен као директни извршилац ликвидације, а Репајић као његов помагач у бијегу и припреми. 

У овом случају за организовани шверц дрогом још су оптужени  Харис Гредељ, Мирјана Вујовић, Александар Ивковић, Гордан Гвозден, Жељко Симић.

На првом рочишту, како  је планирао Суд БиХ,  тужилаштво и одбрана изнијеће уводне ријечи. Осим тога планирано је да се странке договоре око динамике суђења.

Браниоци оптужених раније су износили приговоре да се све заснива на подацима из апликације „Скај“, а то су по њима незаконити докази.

У оптужници стоји да су оптужени  дрогу  кријумчарили од 2020. до марта 2022. године, а све су договарали преко криптованих апликација „Скај“ и „Аном“. Како се наводи  група је у наведеном периоду  наркотике, које су између осталог набављали у Црној Гори, али и Колумбији, транспортовали у БиХ гдје су је скривали и даље пласирали на илегалном нарко тржишту у земљи и иностранству.

Оптужница против поменуте групе је прва коју је Суд БиХ потврдио, а која се односи на доказе који су прибављени из апликације „Скај“.

Из ових порука се сазнало да је Раилић мјесецима тражио особу која би ликвидирала Башића, који му је сметао у пословима са дрогом.

Према оптужници Миљатовић је пристао да за 50.000 КМ ликвидира Башића, што је и урадио 21. марта лани у приједорском насељу Пећани. Репајића терете да му је помогао у бјекству.

Сви оптужени негирали су кривицу 6. фебруара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана