Суђење припадницима ПУ Приједор: Полицајац свештенику „опростио” прекршај

Небојша Томашевић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Свештеник Славиша Панчић у бањалучком Окружном суду је изјавио да му је полицајац Славко Кајтез (56) из Приједора, који је оптужен за примање мита и злоупотребу положаја или овлашћења, рекао да ће на „неки свој начин” ријешити прекршајни налог који је добио због прекорачења брзине, али да му он није дао ништа.

Осим Кајтеза у овом случају суди се и његовој радној колегиници полицајцу Санели Карагић Шумар (46) коју терете за злоупотребе положаја или овлашћења. Поменуте Републичко тужилаштво терети да су приликом саобраћајних контрола прекорачења брзине уносили неистините податке о идентитету починиоца прекршаја. Терете их да су наводили друге особе од оних који су то починили те им тако омогућили да не буду кажњени или да им се не одузме возачка и упишу казнени бодови.

Свједок Панчић потврдио је у суду да је возећи „ауди А6” прекорачио брзину, али се није могао сјетити детаља када је то било. Казао је да га је једном зауставио Кајтез којем је рекао да жури, а он му је одговорио да ће то ријешити. Панчић је прво рекао да се не сјећа детаља, а затим када му је прочитан исказ из истраге потврдио да је средином 2018. године добио обавјештење о прекршају прекорачење брзине својим „аудијем А6”, а налог је био на име Милана Дамјановића кога, како је рекао, не познаје.

Свједок је рекао да мисли да је о томе причао са Кајтезом, али није могао да се сјети детаља разговора.

- Кајтез ми је рекао да ће то ријешити на неки начин, али не знам на какав. Није ми ништа тражио и никоме нисам дао ни марке - рекао је Панчић.

Тужилац му је показао поменуто обавјештење о прекршају и изјаву о идентитету лица које је управљало возилом, а свједок је казао да на документима није његов рукопис.

Свједок Милорад Роквић испричао је да је након што је добио обавјештење да је починио прекршај прекорачења брзине, звао Кајтеза.

- Писало је да сам прекорачио брзину и да је казна 400 КМ, одузимање возачке и казнени бодови те да ако се плати у року од осам дана казна је упола мања. Звао сам Кајтеза да видим шта да радим јер ми је било битно да ми се не депонује возачка - рекао је Роквић.

Додао је да је Кајтез рекао да донесе налог и 200 КМ за казну што је урадио.

- Послије није ништа стизало, а возачка ми није одузета нити су уписани казнени бодови - рекао је Роквић.

На питање суда зашто није сам платио казну, он је рекао да се не сјећа шта је причао, да би на крају признао да је суштина разговора са Кајтезом била да прође како му не би била одузета возачка. Оба свједока, као и остали саслушани на суђењу говорили су да се због протека времена не сјећају свих детаља и онога што су раније причали.

ОПТУЖНИЦА

Оптужница терети Кајтеза да је сам у 12 наврата узео новац од возача који су прекорачили брзину и прекршаје евидентирао на друга лица чиме је омогућио да стварни починиоци не буду кажњени, да им се не одузимају возачке дозволе и не уписују казнени бодови.

Тако је у неколико случајева од возача узео по 100 КМ и платио 50 КМ за казне прекорачења брзине које је писао на друга лица, а у неколико случајева је узео новац од возача и казне само пребацио на друге особе.

Санелу Карагић Шумар терете да је у договору са Кајтезом у евиденцијама почињених казни у једном случају евидентирала лице које није починило прекршај прекорачења брзине чиме је омогућила да стварни починилац не добије забрану управљања возилом и казнене бодове. Кајтез је и тада од стварног учионица прекршаја узео новац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана