Суђење пореском инспектору Немањи Баровићу: Тражио 5.000 КМ да би смањио казну

Небојша Томашевић
Суђење пореском инспектору Немањи Баровићу: Тражио 5.000 КМ да би смањио казну

БАЊАЛУКА - Власник фирме за увоз возила "МКМ" Момир Лајшић из Новог Града у бањалучком Окружном суду казао је да је оптуженог пореског инспектора Немању Баровића из Приједора пријавио полицији, јер није могао да трпи његове контроле и захтјеве те да му је уз договор са полицијом дао мито од 5.000 КМ како би му он наводно помогао да смањи казну за прекршаје.

Осим Баровића, на оптуженичкој клупи је и његов колега из подручне јединице Пореске управе Приједор Михајло Ристић, кога такође терете за примање мита. 

Са њима се на оптуженичкој клупи због давања мита нашао и власник продавнице Маринко Билбија из Приједора, који је признао кривицу па је процес против њега одвојен. 

Лајшић је у суду испричао да му је порески инспектор Баровић најавио да ће код њега обавити контролу и да би то могло бити ризично по њега.

- Током контроле ми је рекао да постоје неправилности у трансакцијама рачуна и да морам платити додатно неких 120.000 КМ. Казао ми је да би ми он могао помоћи да се та казна умањи на 30.000 КМ. Био сам љут јер они дођу, само напишу казну, а да ни не гледају књиге. Питао сам га колико би то било и да ли је довољно 10.000 КМ, а он је рекао да ће видјети. Када сам казао 1.000 КМ, видио сам да му је то мало. Стално ми је тражио неку додатну документацију - казао је Лајшић.

Лајшић је одлучио да постане полицијски информант и да пријави инспектора. Казао је да га је полиција озвучила и пратила његов телефон.

- Након тога звао сам га да му донесем документацију коју је тражио, а он је рекао да нема времена. Убрзо ме позвао телефоном и рекао да дођем код њега кући. У разговору ми је рекао да може смањити обавезу са 120.000 на 30.000 КМ. Тад сам му рекао колико би требало да дам за то, да ли је то 5.000 КМ, он је рекао "Па ето, нека буде" - казао је Лајшић.

Баровићу је након тога у канцеларију однио коверат с тим износом. Током свједочења Лајшић је рекао да је Баровићу и раније дао 600 КМ због неких неправилности.

Републичко тужилаштво терети Баровића да је током 2018. и 2020. два пута тражио и узео мито. 
Терете га да је 5.000 КМ мита узео од Момира Лајшића како би му средио да не добије кривичну пријаву и да не одговара за уочене неправилности и плати 30.000 умјесто 120.0000 КМ. 

Терете га и да је од власника и пословође у фирми "НД Пиле Пром" узео 5.000 евра и 250 КМ како не би извршио провјере, а затим му је тражио још 500 КМ за убрзавање процедуре пререгистрације рачуна. Ристића и Баровића тужилаштво терете да су 15. јула 2019. узели 200 КМ од власника продавнице "Нина" Маринка Билбије за мању казну и "сређивање" уочених неправилности. 

Оптужени инспектори ухапшени су почетком маја у акцији "Сводна", када је у Баровићевој гаражи пронађено 21.400 евра у књизи "Етички кодекс за професионалне рачуновође".

СПОРАЗУМ

Окружни суд прихватио је споразум који је оптужени за давање мита Маринко Билбија закључио са Републичким тужилаштвом и пристао да буде осуђен новчано на 500 КМ. Осим казне, Билбија се обавезао да свједочи против друга два оптужена Немање Баровића и Михајла Ристића.
Према оптужници Билбија је њима дао мито од 200 КМ како би му они смањили казну за уочене неправилности у продавници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана