Суђење Петровићу: Сирене за опасност нису укључиване без наредбе градоначелника

Небојша Томашевић
Суђење Петровићу: Сирене за опасност нису укључиване без наредбе градоначелника

БАЊАЛУКА -  За укључивање сирена за општу опасност било је потребно одобрење градоначелника Обрена Петровића, а добојски ватрогасци у вријеме поплава у мају 2014. године имали су само један чамац.

Ово су у бањалучком Окружном суду потврдили свједоци тужилаштва ватрогасци из добојске Ватрогасне јединице на суђењу Петровићу и  некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковића, које терете за изазивање опште опасности током поплава у мају  2014. године поплава у којима је настрадало 11 људи и причињена велика штета.  

Ови свједоци су рекли да нису прошли обуке за спасавање на води и у случају елементарних непогода.

Ватрогасац Ненад Ђекић је испричао  је да је 14. маја 2014. године између 22 и 23. часа неко звао из Центра за обавјештавање и питао зашто не свирају сирене.

Он је рекао да је  тај позив примио од особе која се зове Чедо Јовић, који је иначе из Републичког завода за узбуњивање.

-Пренио сам то одговорнима који су рекли “Ма нема сирене без одобрења градоначелника Обрена Петровића- изјавио је свједок Ђекић потврдивши да је тако рекао у истрази

Присјетио се  драматичних покушаја спасавања дједа и баке који су на крају остали у својој кући уз ријеку Босну.

-Увече 14. маја смо дошли пред кућу, вода је мало ушла и тада је дјед одбио изаћи, рекавши како је вода и раније улазила, а та кућа је поред ријеке. Ујутро смо покушали извући баку и дједа, али нам је бака рекла да се боји попети на љестве, а деда је потврдио да неће оставити бабу- присјетио се ватрогасац Ђекић.

Додао је како нису могли употријебити корпу за спашавање због шљунка који је био у близини на магистралном путу и који је служио као насип.

Ватрогасац Мирослав Сувајац из Добоја  присјетио се да је 14. маја 2014. године око 19 часова нормално дошао на посао и преузео смјену, да није било неких посебних упозорења.

Казао је да је сирена за узбуну први пут укључена 15. маја између 8 и 8.15 часова и да се оглашавала на сваких пола часа. Испричао је  да су током ноћи грађани звали из мјеста Баре код Добоја и пријављивали да им вода улази у кућу.

Сувајац је потврдио да су добојски ватрогасци имали само један чамац на располагању, те да лично није пролазио посебне обуке за спашавање током елементарних непогода.

Ватрогасац Чедо Јовић казао је да је увече 14. маја неко позвао Ватрогасну јединицу из Маглаја и рекао да је тај град поплављен да се они чувају. 

Казао је да је то пренио шефу Славену Дујаковићу и Милку Видаковићу који су одмах отишли да обилазе насипе.

Тужилац Мустафа Јупић је рекао да је у истрази рекао другачије, односно да је његов колега Ненад Ђекић примио позив од Чеде Јовића који се зове као и он и који је питао зашто се не оглашавају сирене, а да су Милко Видаковић и Славен Дујаковић казали дасе не могу укључити сирене без наредбе.

Свједок Јовић је рекао да није тако, већ како је пред судом рекао.

Оптужница Петровића и Видаковића терети да су  у периоду поплава од 13. до 17. маја 2014. године.

Свјесно су кршили одредбе Плана за спровођење превентивних и оперативних мјера спасавања од поплава и Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама.

Терете их да нису поступили по прописима о Цивилној заштити, Закону о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама, Правилнику о узбуњивању и поступању грађана у случају опасности, Плану на спровођењу превентивних и оперативних мјера заштите и спасавања од поплава у граду Добоју у 2014. години и редослиједу активности у одбрани од поплава Цивилне заштите Добој.

Тиме су, додаје се, усљед пропуштања предузимања прописаних мјера и радњи, у критичном временском периоду, изазвали опасност за живот људи и имовине већег обима, усљед чега је наступила смрт 11 особа и имовинска штета већег обима.

Петровић је у то вријеме  био и командант градског Штаба за ванредне ситуације, док је Видаковић  начелник градског Штаба за ванредне ситуације у Добоју.

Према раније саопштеним подацима из Градске управе Добој, током мајских поплава 2014. године Добоју је причињена материјална штета од 172.688.971 КМ, од чега привреди 123.059.227 КМ, грађанима 45.845.714 КМ, путној инфраструктури 3.784.030 КМ.

Приговори

Адвокат  тима одбране Обрена Петровића Јадранка Ивановић  приговорила је да записници о испитивању свједока у овом случају  у МУП-у Републике Српске нису законити.

Ивановићева је објаснила да свједоцима током испитивања уопште није речено на које околности свједоче, да није наведено ни о којем кривичном дјелу се ради, нити ко су били осумњичени у истрази.

-Не може се истрага водити против поплаве, већ против људи- прокоментарисала је Ивановићева.

Суд је одлучио да ће о приговорима одбране одлучити на наредном рочишту.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана