Суђење оптуженима због поплава у Добоју: Насип спријечио поплаву у ноћи

Н.Т.
Суђење оптуженима због поплава у Добоју: Насип спријечио поплаву у ноћи

БАЊАЛУКА – Насип који је грађен на магистралном путу уз ријеку Босну поред Жељезног моста у Добоју и уз поток Лијешањ спријечио да вода уђе у град у току ноћи 14. на 15. мај 2014. године.

Казао је ово у бањалучком Окружном суду свједок тужилаштва Бранислав Брестовац на суђењу бившем градоначелнику Добоја Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите у Добоју Милку Видаковићу.

Двојац терете за изазивање опште опасности током поплава у мају 2014. године у којима је настрадало 11 људи и причињена велика штета. Свједок Брестовац је испричао да је радио на изградњи поменутог насипа као координатор испред фирме "Ријал Шпед" у којој је радио.

Казао је да је на позив власника фирме дан уочи поплаве око 21 час отишао на локалитет код Жељезног моста гдје се већ радио насип уз поток Лијешањ.

Према његовим ријечима изградња насипа је рађена током цијеле ноћи и вода је стално расла

- Урађено је око два километра насипа магистралним путом уз Босну поред Жељезног моста. Вода је око осам часова ујутро 15. маја почела да прелива тај насип и на захтјев власника фирме повукао сам људе и машине како би се спасили. Да није било тог насипа вода би у току ноћи ушла у град Добој - рекао је Брестовац.

Драган Василић, некадашњи замјеник градоначелника Добоја, такође је истакао да је захваљујући поменутом насипу град у току ноћи 14. на 15. мај био сигуран.

Испричао и да су грађани у насељу Усора који живе у близини негодовали због изградње насипа па је по наређењу Петровића који је звао начелника тадашњег Центра јавне безбједности (ЦЈБ) Добој Горана Ђурковића ангажована и полиција.

- Грађани су говорили да је непотребно да се ради насип и да то њих угрожава, а само се штите Добојлије - рекао је између осталог Василић.

Потврдио је да су око поноћи 14. маја 2014. године на локалитету гдје се радио насип одржали сједницу Штаба за ванредне ситуације и да је тада Петровић предлагао да се уведе ванредан ситуација и свирају сирене за узбуну.

- Већина чланова штаба се противила јер су сматрали да би то створило панику, а противили су се и власници фирми који су радили насип и који су рекли да ће се у том случају повући њихови људи - рекао је Василић.

Потврдио је да је он 16. маја око 7.30 часова по налогу Петровића одржао сједницу штаба на којој је између осталог проглашена ванредна ситуација, донесена одлука о евакуацији становништва, дјеце из школа и вртића.

Рекао је да је вода у Добој ушла то јутро између 10 и 10. 30 часова и улазила све до неких 16, односно 17 часова. Василић је на питања судског вијећа казао да је Босна у поноћ 14. маја на мјерној коти била висока пет метара, а да се према процјенама од опасности коју сваке године усваја општина ванредна ситуација због поплава проглашава када висина воде буде 5.30 метара.

Оптужница Петровића и Видаковића терети да су у периоду поплава од 13. до 17. маја 2014. године Свјесно су кршили одредбе Плана за спровођење превентивних и оперативних мјера спасавања од поплава и Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама те да нису поступали по прописима и плановима усљед чега је наступила смрт 11 особа и имовинска штета већег обима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана