Суђење Обрену Петровићу: Поплава пробила насип пола сата након сирене за опасност

Небојша Томашевић
Foto: Глас Српске

БАЊАЛУКА - Сирена за узбуну од опасности у вријеме поплава у Добоју свирала је по наредби бившег градоначелника, сад оптуженог Обрена Петровића, а ријека Босна пробила је насип на магистралном путу пола сата касније, рекли су у бањалучком Окружном суду бивши начелник тадашњег ЦЈБ Добој Горан Ђурковић и некадашњег старјешина Ватрогасне јединице у поменутом граду Славен Дујаковић.

Они су били свједоци тужилаштва на суђењу Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу, које терете за изазивање опште опасности током поплава у мају  2014. године у којима је настрадало 11 људи и причињена велика штета. Оба свједока били су и чланови Штаба за ванредне ситуације у Добоју који се како су рекли у вријеме поплава 14. и 15. маја састајао три пута.

- Први састанак је одржан 14. маја око 18 часова и тада је одлучено да се ради насип код потока Лијешће на ушћу у Босну, а присуствовали су и Видаковић и Петровић. Састали смо се и 15. маја око један час и тада је Командант штаба Петровић тражио да свира сирена за опасаност, али је већина чланова па и ја била да не свирамо због панике, већ ујутро - рекао је Дујаковић.

Додао је да је ујутро Петровић телефоном звао да се опет закаже сједница штаба и тад је предложено да свира сирена, која се огласила око осам часова.

Појаснио је да је тада донесена и одлука да се дјеца врате из школа и вртића и да се евакуишу Домови за старија лица.

Свједок Ђурковић између осталог је казао да је насип на магистралном путу пробијен око 8.30 часова.

- Нико није могао да претпостави да ће ријека Босна прећи тај пут. Пробијање тог насипа је кључно за поплаву града. Током ноћи 14. на 15. мај чланови штаба обилазили су насеља Усора и Макљеница и друга те обавјештавали људе о извјесности поплаве. Грађани Придјела током ноћи су тражили евакуацију, а  Видаковић је тражио ангажовање јединице за подршку што је и учињено. Послали смо два чамца и евакуисали људе. Нисам знао да ће бити поплава - рекао је Ђурковић.

Истакао је да људи нису вјеровали и поплаву схватали озбиљно, а да је на сједницама штаба за ванредне ситуације говорено да се не ствара паника.

- Да се створила паника и да су сви људи нагрнули аутима, зачепили би град и пола би их се подавило у аутима - рекао је Ђурковић.

Он је на питања тужиоца рекао и да је штаб за ванредне ситуације засједао у априлу 2014. године и да је разматрано о угрожености града од елементарних непогода и план превентивних и оперативних мјера за одбрану од поплава. Казао је да мисли да је план усвојен, али он није присуствовао сједници, нити је касније добио документацију о томе.

Ватрогасац Бранко Букејловић присјетио се да су током ноћи на 14. и 15. маја 2014. интервенисали више пута у више насеља те су спасили жену код парка када ју је понијела поплава.

- Ишли смо камионом а из парка је махала жена, а када је пришла нашем возилу понијела је вода. Колега је изашао и након десет метара ухватио ју и увео у камион који се брзо угасио. Вода је брзо надирала па смо одлучили да изађемо на суво и отишли у бивши Дом ЈНА гдје је био и Петровић. Касније је по нас дошао чамац и сви смо евакуисани. Петровић је говорио да се прво извуку цивили и дјеца – рекао је Букејловић који је рекао да је чланове Цивилне заштите међу којима је био и Видаковић возио да обилазе терен у насеље Усора.

Радник "Водовода" из Добоја Зоран Стојановић између осталог  казао је да је ријека Босна расла 20 центиметара на сваких сат и да је прешла висину од шест метара у току ноћи и 15. маја ујутро.

Ватрогасац Владимир Родић казао је да су у Ватрогасној јединици имали један чамац, али да нико није био обучен за спасавање на води.

- Старјешине нису дале да сами користимо чамац и ми смо га уступали Јединици за подршку МУП-а РС, а уз њих је ишао наш човјек – рекао је Родић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана