Суђење Обрену Петровићу: Кћерка жртве поплава тражи одштету

Н. Т.
Screenshot
Foto: Уступљена фотографија | Screenshot

БАЊАЛУКА - Сретенка Савковић из Добоја тражи одштету од 100.000 евра за за уништење куће и смрт мајке Драгице, која је настрадала 2014. године у поплавама у Добоју.

Она је ово казала у бањалучком Окружном суду на суђењу бившем начелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу. Поменути двојац терете за изазивање опште опасности током поплава у мају 2014. године у којима је настрадало 11 људи и причињена велика штета. Терете их за кривично дјело изазивање  опште опасности.

- Мајка је нађена на спрату куће поред кревета у спаваћој соби. Ту се утопила. Неко мора да оговара, ко је крив. Вода је ушла у Добој, а по сата послије су свиране сирене. Вода код моје куће је била око четири метра -рекла је Савковићева.

Потврдила је да у вријеме поплава није била у Добоју, али да је о томе шта се дешавало чула од родбине те  да јој нико од њих није рекао да је било узбуне на поплаве.

Радник добојског "Водовода" Драган Ћатић казао је да је 14. маја око 19 часова мјерио ниво Босне и да је вода била четири метра, а негдје пред јутро 15. мај ниво водостаја био шест метара.

- Смјену сам завршио 15. маја ујутро у 7 часова и тада је све било нормално и није било поплава, а прошао сам цијели град.  Тада у то вријеме нисам чуо сирене - рекао је Ћатић.

Некадашњи предсједник Мјесне заједнице Придјел Горњи Салих Грахић, између осталог, испричао је да су ноћ уочи поплава они се организовали и обавјештавали мјештане да евакуишу стоку и себе. Казао је и  је да од  власти у граду Добоју нису добили обавјештење да има наредба за евакуацију.

Истакао је да нису ни сањали да вода може да наиђе толико.

Оптужница Петровића и Видаковића терети да су током поплава од 13. до 17. маја 2014. године свјесно су кршили одредбе Плана за спровођење превентивних и оперативних мјера спасавања од поплава и Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама те да нису поступали по прописима и плановима усљед чега је наступила смрт 11 особа и имовинска штета већег обима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана