Суђење Обрену Петровићу: Како су дијализни пацијенти евакуисани из поплаве

Н. Т.
Суђење Обрену Петровићу: Како су дијализни пацијенти евакуисани из поплаве

БАЊАЛУКА – Гордана Жоле, која је у вријеме поплава била начелник Дијализног центра у Добоју, рекла је да је на дан поплаве када је вода ушла у центар остало шест пацијената, она и три медицинска радника који су чамцима евакуисани.

Ово је испричала у бањалучком Окружном суду на суђењу бившем начелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу. 

Поменути двојац терете за изазивање опште опасности током поплава у мају  2014. године  у којима је настрадало 11 људи и причињена велика штета. Терете их за кривично дјело изазивање  опште опасности.

- То јутро из Теслића је дошло осам пацијената, а с обзиром да су већ тада биле информације да је дошло до поплаве одлучила сам  да обуставимо рад и да пацијенте превеземо у болницу у Добој ради сигурности. Када су се чуле сирене све запослене сам послала кући. Два пацијента су отишла прије, а у центру је остало  шест болесника, три медицинара и ја. Звала сам болницу у Добоју и једва успоставила везу. Обећали су  да ће примити пацијенте. Када је вода ушла пацијенте и главну сестру евакуисали смо на таван, а ми остали у чајној кухињи - рекла је Жоле.

Додала је да је звала и Драгана Василића из Градске управе и да јој је он рекао да зна за њих да ће послати помоћ.

- Послије су дошла два чамца Ронилачког клуба из Бањалуке и прво су евакуисали  шест болесника  и главну сестру. Касније су се вратили и нас   преостале евакуисали до магистралног пута који није био потопљен и рекли да идемо до Аутобуске станице у Добоју да нас чека помоћ - рекла је између осталог Жоле.

Појаснила је да када су дошли до Аутобуске није  их чекао нико, а ту је био неки камион и возача су замолили да их одвезе на сигурно.

 

Бивша директорка Основне школе „Доситеј Обрадовић“ у Добоју Данијела Гаврић казала је у бањалучком Окружном суду да је она када је чула да се Босна излива сама одлучила да пусти дјецу кући, а да је нико званично није обавијестио о поплавама. 

- То јутро на дан поплаве наставни процес је био отпочео и добили смо информације  да Босна улази у Добој. Звала сам министарство просвјете и културе Републике Српске да добијем дозволу да пустим дјецу и добила сам је.  Одмах смо их евакуисали и све било окончано до 10 часова - рекла је Гаврићева и додала да се не сјећа да ли је дан прије неко обавијестио о могућим поплавама.

На питање одбране, потврдила је да јој је директорица „Гимназије“, која се налази у истој згради, пренијела да је звао замјеник градоначелника Добоја Драган Василић и обавијестио о поплавама. 

Појаснила је да је директорицом Гимназије Свјетланом Телебак  то јутро разговарала око 8.30 часова. Потврдила је и да је могуће да је Василић звао и њих, али да није се јавила јер се бавила евакуацијом.

Славица Живковић, која је у вријеме поплаве у мају 2014. године, била директор Јавне предшколске установе у Добоју казала је да су на вријеме евакуисали сву дјецу из вртића. 

Рекла је да је то јутро бивши муж, који је полицајац, обавијестио да се вода излијева и да буде опрезна.

- Након тог позива звао ме и Драган Василић и рекао да будем опрезна да Босна плави Усору. Сирена се чула око 8 часова. Успјели смо да дјецу евакуишемо за 45 минута и нико није био угрожен. Нисмо ни могли ни сањати да ће се десити поплава - рекла је Живковићева која је казала да је била у тазбинским односима са Петровићем.

Оптужница Петровића и Видаковића терети да су  у периоду поплава од 13. до 17. маја 2014. године свјесно су кршили одредбе Плана за спровођење превентивних и оперативних мјера спасавања од поплава и Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама те да нису поступали по прописима и плановима усљед чега је наступила смрт 11 особа и имовинска штета већег обима.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана