Суђење Новалићу и другима: Сeнита Алагић тражила да се у документима измијени врста респиратора

Срна
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Стручни савјетник за набавке у Федералној управи цивилне заштите Аднан Храповић рекао је у наставку суђења федералном премијеру Фадилу Новалићу и осталим за набавку 100 респиратора из Кине у вриједности 10,5 милиона КМ да је то урађено примјеном члана Закона којим се јавне набавке врше без његовог спровођења.

Храповић је рекао да су се након проглашења стања несреће на подручју ФБиХ, јавне набавке вршиле примјеном члана 10 Закона о јавним набавкама, којима се изузима закон и врше хитне набавке без његовог спровођења.

 "На исти начин ишла је и набавка 100 респиратора путем фирме Сребрена малина у власништву Фикрета Хоџића", рекао је Храповић. Свједок је навео да је припремио уговор о набавци респиратора ХЦВЕ003 по понуди "Сребрене малине" за цијену од 10,5 милиона КМ у коју је укључен и ПДВ, додајући да је он ту понуду добио за сачињавање уговора од шефа сектора, иначе помоћника директора Федералне управе цивилне заштите Сените Алагић.

Храповић је рекао да лично не би никада радио јавну набавку примјеном члана 10 Закона о јавним набавкама, јер, како је објаснио, "то није забрањено, али није ни транспарентно".

Он је навео да је своје неслагање исказао у разговору са Алагићевом и да јој је рекао да уговор неће парафирати јер његов потпис нема значаја, преносе федерални медији.

 Храповић је навео да му је три седмице након тога Алагићева рекла да је дошло до грешке у приједлогу одлуке о изузећу закона везано за набавку респиратора, те да се ради о техничкој грешци и да, умјесто ХЦВЕ003, треба писати АЦМ812А.

"Мислим да ми је то написала на папирићу, те бројеве. Алагићева ми је рекла да се ради о истим респираторима са двије ознаке", изјавио је Храповић. Одговарајући на питање тужиоца Мирзе Хукељића, свједок је рекао да никада у својој каријери, која траје 15 година, није извршио промјене на начин како је то сад урађено.

 Тужилац га је питао да ли је можда погријешио приликом сачињавања уговора о врсти респиратора, на шта је свједок одговорио да није. Осим Новалића, у случају спорне набавке респиратора оптужени су суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак, министар финансија Федерације БиХ (ФБиХ) Јелка Милићевић и власник предузећа "Сребрена малина" Фикрет Хоџић. Новалић, Солак и Хоџић оптужени су за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Оптужница их терети и за прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање. Милићевићева је оптужена за несавјестан рад у служби.

Суђење би требало бити настављено у петак, 5. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана