Суђење Нини Нинковић због покушаја убиства шефице: За акутно тровање потребно 6 кг "мравоцида"

Небојша Томашевић
Суђење Нини Нинковић због покушаја убиства шефице: За акутно тровање потребно 6 кг "мравоцида"

БАЊАЛУКА - Вриједност прихватљивог дневног уноса "фипронила", који се налази у "мравоциду", за човјека просјечне масе од 60 килограма је 0,012 милиграма, а акутну токсичност изазива количина између три и 18 грама за шта је потребно 1.200 кесица "мравоцида".

Казала је ово у бањалучком Окружном суду специјалиста хемијске токсикологије Анка Вуканић на суђењу Нини Нинковић (57) коју терете за покушај убиства помоћника директора Педагошког завода Српске Слађане Танасић, којој је сипала "мравоцид" у кафу. Вјештак хемичар Драгана Јањушевић казала је да је пронашла "фипронил" на шољи и кашичици као и смеђој течности, које су јој достављене на вјештачење. Према доказима тужилаштва, тај материјал одузет је током истраге, а смеђа течност је кафа.

- На вјештачење је достављено осам узорака међу којима су три затворене кесице "мравоцида" од по пет грама и једна отворена из које искориштено 4,86 грама у којима је детектован "фипронил". Није рађена квантитативна анализа, односно колико је "фипронила" било у узорцима, само је детектовано његово присуство - рекла је Јањушевићева.

Вјештак Вуканић појаснила је да је "фипронил" активни инсектицид који служи за сузбијање инсеката, мрава, буба и саставни је дио "мравоцида-жохароцида". Према њеним ријечима, количина од 4,86 грама, која је недостајала у једној врећици, доза је која је 202,5 пута већа од прихватљивог дневног уноса.

- Ако се ради о већој количини од прихватљиве дозе, "фипронил" може да изазове оштећења органа и здравља. Међутим, код неког то може да изазове мање, а код неког теже посљедице и то све зависи од појединца и његовог здравља - рекла је Вуканићева те додала да би љекар токсиколог о томе могао детаљније да се изјасни.

Вјештаци Вуканић и Јањушевић запослене су у Националном центру за криминалистичку форензику Управе криминалистичке МУП-а Србије, а вјештачење су радиле по наредби Окружног тужилаштва у Бањалуци.

Одбрана је приговорила налазу јер сматрају да су докази, односно вјештачени материјал, прибављен незаконито.

Адвокат Александар Јокић је питао Вуканићеву, да ли је за акутну токсичност потребно да неко конзумира шест кг мравоцида с обзиром да је рекла да је потребно 1.200 кесица од по пет грама. Судија Благоја Драгосављевић му је рекао да он то сам израчуна.

Тужилаштво терети Нину Нинковић да је од 8. до 21. децембра 2022. у Педагошком заводу РС у два наврата ушла у канцеларију Танасићеве и у кафу јој сипала средство које може узроковати смрт јер садржи "натријев хипоклорит", који се у слободној продаји налази у средствима за чишћење, дезинфекцију и избјељивање. Према оптужници, Танасићева 8. и 9. децембра није попила кафу због сумњивог мириса. Додаје се да је Нинковићева 21. децембра оштећеној у кафу сипала "мравоцид-жохароцид". Нинковићева је ухапшена на дјелу, а тровање кафе је снимљено надзорном камером која је, у сарадњи Педагошког завода и истражних органа, постављена у канцеларију Танасићеве.

Добацивање у судници

Током образлагања тужиоца Борислава Чекића да је свима јасно оно што су рекли вјештаци, Нино Нинковић који је сједио у судници, добацио је "Лажеш, мени није јасно". Предсједник судског вијећа Благоја Драгосављевић га је упозорио да не може да добацује и омаловажава тужиоца те му је запријетио да ће га удаљити из суднице ако настави с таквим понашањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана