Суђење Ненаду Грујићу и Јелени Флорјан: Инспектори сумњали да их прате на вајберу

Небојша Томашевић
Суђење Ненаду Грујићу и Јелени Флорјан: Инспектори сумњали да их прате на вајберу

БАЊАЛУКА - Бивши полицијски инспектори Јелена Флорјан (34) и Ненад Грујић (53), оптужени да су примили 20.000 КМ мита од бившег директора Средњошколског дома у Бањалуци Бранислава Видића, били су опрезни у међусобној комуникацији, а Флорјанова је сумњала да их прате.

Ово се може видјети из порука које су путем вајбера размјењивали оптужени, а које је тужилаштво приказало у Окружном суду.

"Је... те пишем ти на вибер, нема те. Добро сам. Да видим како си ти. То преко вајбера ми је сумњиво, можда ти блокирају. Овдје само уопштено, прича без приватности, јер терористичка управа може читати поруке" написала је Флорјанова Грујићу. 

Он је написао да има проблем с телефоном.

"Опет ме је.. мобилни вај-фај. Како си ти, има ли посљедица од ноћас?" питао је Грујић.

Ове поруке из телефона оптуженог инспектора извукао је стручњак за електронска и информатичка вјештачења Андрија Петровић из Београда, који је радио вјештачења телефона и рачунара одузетих у овом предмету.

Тужилаштво је предочило 49 докумената, од којих је шест било обрисано, као и два мејла са службених рачунара које су користили оптужени. 

Републички тужилац Горан Гламочанин тврди да је из тих докумената видљиво да су они поступали као службена лица по пријави против Видића. 

Предочено је неколико извјештаја о раду оптужене Флорјан и Грујића у коме се често као први предмет наводи онај који се односи на Видића. 

Приказано је и неколико записника о саслушању свједока и осумњичених. 

Браниоци оптужених, Жељко Вишић и Миљкан Пуцар, приговорили су да су докази незаконити и да Петровић није вјештак. 

Пуцар је истакао да приказани документи нису смјели бити показани јавности јер је ријеч о истрази Одјељења за привредни криминалитет која би требало да буде тајна. 

Гламочанин је казао да не сматра да су документи учињени јавнима јер садржина није читана, нити је битна за поступак, већ показује да су оптужени поступали против Видића. 

Грујића и Флорјан терете да су од Видића тражили 30.000 КМ мита, а узели 20.000 КМ како би средили обуставу истраге која се против њега водила на основу анонимне пријаве.

СНИМЦИ

Приказани су и видео-снимци настали током истраге. На снимку се чује како Видић говори да је у коверти 20.000 КМ, да није успио да скупи преосталих 10.000 и да не зна хоће ли успјети. 

Казао је да ће, ако треба, продати стан. На другом снимку, који је пуштен у судници, види се Грујић како одлази код Флорјанове у канцеларију, гдје му она сугерише шта да каже. 

Овом се противила одбрана, тврдећи да су докази незаконити, али је судија одбио приговоре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана