Суђење Марку Шабићу за убиство: У полицајца пуцао у неурачунљивом стању

Небојша Томашевић
Суђење Марку Шабићу за убиство: У полицајца пуцао у неурачунљивом стању

БАЊАЛУКА - Марко Шабић (44) из Горње Равске код Приједора, оптужен за убиство полицајца Слађенка Тубина и покушај убиства оца Веселка, оба кривична дјела починио је у стању неурачунљивости, казао је у бањалучком Окружном суду вјештак неуропсихијатар Ратко Ковачевић.

Ово је својеврстан обрт у суђењу, с обзиром на то да се током ранијег вјештачења Ковачевић није могао да одреди о његовом стању. Због тога је урађена допуна вјештачења којег је са Ковачевићем радила психијатар Перса Гуњевић.

- Након што смо добили изјаву оптуженог и додатну медицинску документацију, утврдили смо да су његове способности да схвати значај дјела и управља поступцима биле искључене у вријеме почињења оба кривична дјела - рекао је Ковачевић.

Додао је Шабић не болује од трајне душевне болести и привременог душевног  поремећаја, али да пати од психотичне анксиозности.
Тужилац Слободан Ћелић је питао вјештака да ли је контрадикторно тврдити да оптужени болује од душевне болести и закључак о неурачуњивости.

Предсједника судског вијећа Бранимира Јукића такође је интересовало како је психотична анксиозност код оптуженог утицала на схватање значаја дјела и управљање поступцима.

- Код оптуженог је присутна напетост, страх и нереална стрепња за живот што је  довело да кривичних дјела. То његово стање и органски поремећај личности због раније тешке повреде главе, емоционална нестабилност и злоупотреба дрога отуђили су га од реалности. Све су то предиспозиције за упадање у стање неурачуњивости - појаснио је Ковачевић.

Саслушањем вјештака, завршен је доказни поступак, а тужилац Ћелић најавио је измјену оптужнице у складу са новим психијатријским налазом оптуженог. Ћелић је од суда тражио да донесе ново рјешење о притвору на основу којег ће Шабић бити смјештен у посебну просторију или здравствену установу затвореног типа до окончања поступка. 

Шабића оптужница терети да је 21. априла 2019. након свађе са супругом убо оца Веслека два пута ножем у леђа, а затим се с ловачком пушком закључао у тоалет у кући у Горњој Равској код Приједора. Након што је полицајац Слађенко Тубин ушао у кућу и тражио да изађе и одбаци оружје, Шабић је на њега запуцао и погодио га у стомак. Тубин је одвезен у болницу и Приједору гдје је преминуо, а Шабић је исти дан ухапшен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана