Суђење инспекторима из Пореске управе: Продао ауто како би подмитио инспектора

Небојша Томашевић
Суђење инспекторима из Пореске управе: Продао ауто како би подмитио инспектора

БАЊАЛУКА - Пословођа фирме "НД Пиле пром" из Новог Града Немања Шаренгаћа казао је у бањалучком Окружном суду да му је оптужени порески инспектор Немања Баровић из Приједора тражио 10.000 КМ да би му смањио порески дуг и окончао контролу.

Осим Баровића, на оптуженичкој клупи због примања мита је и његов колега из Подручне јединице Пореске управе РС у Приједору Михајло Ристић, али он није везан за случај предузећа "НД Пиле пром".

Свједок Шаренгаћа испричао је да је Баровић контролу у њиховој фирми обављао скоро три и по мјесеца.

- То је почело почетком или средином 2017. године, а инспектор Баровић је сваки пут када би дошао повећавао износ пореског дуга. Те цифре су нарасле на 150.000 до 200.000 КМ. Звао ме и својој кући да причамо те сам видио куда то води. Био сам увјерен да радимо исправно и није ми било јасно одакле толико дуг - казао је Шаренгаћа, који је син власника фирме.

Истакао је да је његова породица исцрпљена због те контроле, а због тога обољели су му и отац и мајка.

- Отац је за три мјесеца осиједио па сам желио да се то коначно заврши. Након три мјесеца контроле Баровић ме је опет позвао својој кући. Тад сам га питао "шта хоћеш од нас и колико хоћеш?". Рекао је да ја њему признам 10.000 КМ, а он ће порез смањити на 12.000 марака. Нисам имао новац па сам продао ауто и инспектору у коверти однио 5.000 евра и 250 марака. Новчанице сам претходно усликао - казао је Шаренгаћа.

Додао је да му је касније Баровић тражио још 500 КМ како би му учинио услугу да више пословних рачуна фирме сведе на један.

Књиговођа Лидија Ђурчић, која је водила пословне књиге фирме "М&М карс" казала је да јој је власник тог предузећа Момир Лајшић рекао да му инспектор Баровић тражи новац.

- Момир ми је рекао да ће га контролисати Баровић. Једном приликом је дошао у канцеларију сав узрујан и рекао "Инспектор ми тражи паре" - казала је Ђучићева.

Баровића оптужница терети да је током 2018. и 2020. године два пута тражио и узео мито. Наводи се да је прво узео 5.000 КМ мита од Момира Лајшића да би му средио да не добије кривичну пријаву и да плати 30.000 умјесто 120.000 марака за пореске обавезе. Терете га и да је од власника и пословође у фирми "НД Пиле пром" узео 5.000 евра и 250 КМ како би избјегао да обави посао и изврши провјере, а затим му тражио још 500 КМ за убрзавање процедуре пререгистрације рачуна. Ристића терете да је заједно са Баровићем узео мито од власника продавнице "Нина" Маринка Билбије за мању казну и "сређивање" уочених неправилности. Наводи се да су они тада за те услуге добили по 200 КМ. Билбија је, на основу признања кривице, за давање мита осуђен на новчану казну од 500 КМ.

Заклетва

Након свједочења Лидија Ђурчић је случајно са својим документима покупила и судску заклетву за свједока. То се открило када је након ње требао да се закуне свједок Немања Шаренгаћа. Он је рекао судији да на пулту нема папира са текстом заклетве. Судија и присутни су констатовали да је заклетву вјероватно однијела претходна свједокиња па је стручна сарадница изашла напоље и вратила је у судницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана