Суђење Ђури Матузовићу за злочин над Србима: Одбијен приједлог да оптужени износи одбрану без питања тужиоца

Srna
Foto: Arhiva

САРАЈЕВО - Судско вијеће Суда БиХ одбило је данас приједлог одбране да Ђуро Матузовић, коме се суди за злочине над Србима у Орашју, да исказ без могућности да му Тужилаштво БиХ постави унакрсна питања.

Адвокат Владо Адамовић рекао је да не предлаже да Матузовић свједочи у своју корист, већ да изнесе исказ о чињеницама и околностима, без могућности да му тужилац поставља питања.

"Генералово здравље је нарушено и не желим га излагати узрујавању", рекао је Адамовић и додао да унакрсно испитивање у Суду БиХ одвија незаконито, преноси Бирн.

На питање предсједавајуће Вијећа Минке Крехо која законска одредба предвиђа такав начин давања исказа, Адамовић се позвао на рјешење Врховног суда ФБиХ из 2017. године, као и на право оптуженог да износи примједбе и коментаре на доказе.

Тужилац Миланко Кајганић противио се изнесеном приједлогу, а Вијеће је након консултација одбило приједлог.

"Одбија се приједлог да оптужени у овој фази поступка износи чињенице без могућности унакрсног испитивања", рекла је Крехова.

Она је указала на право да се не одговара на питање, те да је оптужени имао могућност да износи чињенице у своју корист, као и да их коментарише, али "не може у овој фази".

Бранилац је оцијенио да то представља "драстично кршење права на одбрану".

Матузовић је оптужен с Ивом и Тадом Оршолићем, Марком Доминковићем, Јосом Недићем, Марком Блажановићем, Матом и Антом Живковићем, Стјепом Ђурићем и Мирком Јурићем за прогон српског становништва убиствима, затварањем, мучењем, силовањима и другим нечовјечним радњама почињеним у Орашју.

Наставак суђења је 27. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана