Суђење Далибору Чамберу: У ноћи убиства био битно смањено урачуњив

Небојша Томашевић
Суђење Далибору Чамберу: У ноћи убиства био битно смањено урачуњив

БАЊАЛУКА - Далибор Чамбер (47) из Лакташа, оптужен за убиство Душка Савановића (24) и рањавање Алексе Бабића био је у стању битно смањене урачуњивости када је починио злочин.

Утврдила је ово вјештак одбране неуропсихијатар Јадранка Павловић која је мишљење образложила на суђењу Чамберу у бањалучком Окружном суду.

- Оптужени је емоционално незрела личност, а у вријеме почињења кривичног дјела био је у стању средњег пијанства с 1.44 промила алкохола у крви и под утицајем лијекова. Како ми је рекао, користио је лексилијум. То је утицало да код њега надвлада афективно нагонско поншање над разумом. Његова способности да схвати значај дјела и управља поступцима у вријеме кривичног дјела била је битно смањена - рекла је Павловићева.

Она је на питање тужиоца Александра Симоновића истакла да таква особа ипак не би могла да добије дозволу за ношење оружја и да га носи.

Специјалиста судске медицине Жељко Каран, који је по захтјеву одбране обавио вјештачење, утврдио је да је рањени Бабић у крви имао мању количину  седатива бензодиазепини. Појаснио је да се ради о састојку неких љекова међу којима је и апаурин.

- Ради се о мањој количини и тај лијек му је сигурно дат кроз инфузију када му је пружана помоћ у болници -истакао је Каран.

Према оптужници, Чамбер је злочин починио у новогодишњој ноћи, 31. децембра прошле године око 22.30 часова испред бензинске пумпе "НИС Петрол" у Трну. Ту је дошло до сукоба између њега и Милана Ђуђевића   с једне те Бабића и  Савановића с друге стране.

Чамбер је током сукоба прво пуцао на "мерцедес" у којем су били Савановић и Бабић, да би након њиховог заустављања и изласка из аута пуцао на Бабића и погодио га у лијево стопало те кренуо за њим. Савановић је тада кренуо за Чамбером те га ударио  песницом у главу и оборио на асфалт. 

Када је пао на леђа Чамбер је из тог положаја испалио хитац према Савановићу, који је био окренут леђима и удаљен између два до три метра од њега. Савановић је преминуо у болници.  Ђурђевић је признао кривицу те је осуђен на годину затвора за помоћ учиниоцу кривичног дјела. Он је након злочина одвезао Чамбера с лица мјеста те му помогао да сакрије пиштољ и друге трагове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана