Суђење бившој директорки Агенције за банкарство РС Славици Ињац: Бобар банка слала лажне извјештаје

Небојша Томашевић
Суђење бившој директорки Агенције за банкарство РС Славици Ињац: Бобар банка слала лажне извјештаје

БАЊАЛУКА - Власник Бобар банке Гаврило Бобар умро је на дан када је истицао рок да се у банци исправе тешке неправилности које је уочила Агенција за банкарство Републике Српске.

Казао је ово, у бањалучком Окружном суду на суђењу бившој директорки поменуте агенције  Славици Ињац, свједок тужилаштва  Миле Тамамовић.

-  Контролом 2013. године  уочене су одређене неправилности у раду банке које је требало исправити. Каснији извјештаји које смо добијали од банке указивали су да се стање поправља и да се неке неправилности исправљају. Међутим,  контрола рађена 2014. показала је да је стање лоше и да је банка слала погрешне податке. Утврдили смо да је докапитализација банке урађена незаконито па је поништена, те су наложене нове оштрије мјере. Баш на тај дан 30. септембра 2014. године када је истицао рок да се испоштују наложене мјере умро је Бобар, што је чудно - рекао је Тамамовић који је обављао послове шефа “Онсајт контроле” у Агенцији за банкарство РС, а сада је директор Сектора контроле.

Тамамовић је појаснио да је Бобар банка током 2013. године имала “композитни ранг 4” што значи да је стање било лоше, али се могло поправити.

- Тад је рађена “офсајт контрола” извјештаја из банке на основу којих се видјело да се стање побољшава. Ревизори такође нису указивали на лоше стање које је откривено током циљане контроле 2014. године. Нисмо могли знати да банка доставља погрешне извјештаје. Када се то сазнало издате су оштрије мјере и забране и да Бобар није умро они би то испоштовали. Тек када је Агенција преузела банку откривено је стварно стање, а нађени су и регистратори са документима на којима је писало “не књижити” - рекао је између осталог свједок Тамамовић.

Оптужницу против Ињчеве и још 15 особа подигло је Тужилаштво БиХ којом их терети да су од 10. јула 2009. до 27. новембра 2014. године дјеловали као злочиначка организована група која је финансијским криминалом начинила штету од 122,5 милиона КМ. Терете их да су циљано пласирали кредите предузећима члановима “Бобар групе” без минималног осигурања, што је довело до пропасти Бобар банке. Пропали су и изгубљени депозити многих институција БиХ и ентитета, средства општина и јавних предузећа и депозити грађана.  Предмет против Ињчеве је, због њених здравствених проблема, 2018. године пребачен  из Суда БиХ у Окружни суд у Бањалуци. Раније је издвојен предмет против Драге Ђукановића коме се такође суди одвојено у односу на осталих 14 оптужених у овом случају.

Финансијски систем

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија, који је у вријеме кризе у Бобар банци, био у одбору Агенције за осигурање депозита, казао је да пропаст поменуте банке није могла уништити финансијски систем.

- Пад баке као што је Бобар банка свакако је имао одређени негативан утицај. Ипак видимо да није урушила финансијски систем - рекао је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана