Суђење Александру Џомбићу: “Алумина” би могла да врати спорни кредит

Небојша Томашевић
Суђење Александру Џомбићу: “Алумина” би могла да врати спорни кредит

БАЊАЛУКА - Виши привредни суд Републике Српске поништио је пресуду којом је “Алумина” ослобођена обавезе да као јемац враћа милионски кредит који је Инвестиционо развојна банка (ИРБ) Републике Српске дала “Енерголинији” те случај вратио првостепеном суду на ново суђење.

Ово је у бањалучком Окружном суду речено на суђењу  бившем  премијеру Српске Александру Џомбићу који је оптужен за злоупотребе при додјели тог кредита.

Његов адвокат Зоран Бубић ту пресуду је доставио суду као доказ, те истакао да то сада значи да тренутно на снази уговор и обавеза враћања кредита.

Појаснио је да је прво Врховни суд РС поништио одлуку Вишег привредног суда РС којом је потврђена пресуда Окружног привредног суда у Бијељини.

- Том пресудом уговор којим јер регулисано да “Алумина” као јемац враћа кредит је проглашен ништавним, а сада је та одлука поништена. Виши привредни суд је случај је вратио на ново суђење - рекао је Бубић.

Вјештак одбране, дипломирани економиста Александар Чолић казао је да на основу финансијских показатеља фирме “Алумина” не би било проблема да то предузеће врати спорни кредит.

- „Алумина“ је током 2022. године остварила приход од 389.531.077, а вриједност имовине је било око 290.808.551 КМ - рекао је Чолић те додао да је нето добит била око 28 милиона марака.

Републички тужилац Раденко Јанковића је упитао како би “Алумина” враћала спорни кредит ако је, како је наведено у налазу вјештака, на њеном рачуну остало око 836.000 КМ.

Вјештак Чолић је казао да би кредит могао да се врати из имовине, те је појаснио да је “Алумина” у 2022. години наплатила 27 милиона више него је фактурисала.

Појаснио је да је “Алумина” остала средства, односно разлику између онога што је на рачуну и добити потрошила на друге намјене. Вјештак није могао да одговори на питање тужиоца зашто “Алумина” није вратила кредит.

Такође је казао  да нису ни анализирали ранију одлуку ИРБ-а којом је први захтјев за додјелу кредита “Енерголинији” одбијен.

Тужилац Јанковић је казао је, да између осталог, захтјев за кредит одбијен зато што је фирма била презадужена, зависила од једног купца и добављача, а јемац “Алусил” био у губитку,  те је упитао шта се промијенило у односу на период када је кредит одбијени до периода када је одобрен. Вјештак  је рекао да не може да одговори на то питање.

Републичко тужилаштво терети Џомбића за злоупотреби службеног положаја приликом додјељивања 19,4 милиона КМ кредита Инвестиционо - развојне банке “Енерголинији”. Наводи се да је  био свјестан да кредит неће моћи бити враћен због неспособности фирме.

Терете га  да је звао тадашњег директора ИРБ РС Миленка Павловића, како би га убиједио да треба да прихвати захтјев за кредит “Енерголинији”. Павловић је то одбио и дао оставку, а након тога је поменуто предузеће поново поднијело захтјев за кредит од 19,4 милиона, а Џомбић је 16. фебруара 2012. године потписао одлуку о одобравању кредита.

Трошкови вјештачења

Одбрана Александра Џомбића вјештачење које је урадио Александар Чолић, односно фирма “Профи нова” у којој он ради, платила је 17.550 КМ.

Суду су доставили фактуру са наведеним износом, као доказ да су измирили обавезе по том основу.

Адвокат Зоран Бубић је појаснио да је налаз коштао 15.000 КМ плус порез на додатну вриједност (ПДВ) за три мјесеца рада и његову израду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана