Суђење Агану Рамићу: Измјена судског вијећа за злочин над Србима на подручју Коњица

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Суђење Агану Рамићу, оптуженом за злочине почињене над српским цивилима на подручју Коњица, водиће се уз измјену предсједавајуће Судског вијећа и уз сагласност странака да се докази не изводе поново.

Умјесто судије Ениде Хаџиомеровић, за нову предсједавајућу Судског вијећа постављена је Далида Бурзић.

Тужилац Игор Дубак и бранилац Давор Шилић, као и оптужени, сагласили су се на статусној конФеренцији да се прихвате раније изведени докази, а до сада су саслушана два свједока и прочитана два исказа.

Бурзићева је рекла да ће, због ситуације са пандемијом, накнадно бити заказан термин рочишта на којем ће бити прочитана оптужница и позвана два свједока.

Тужилац Дубак поднио је ревидирану листу свједока, чији је број смањен са 48 на 16, преноси Бирн. Рамић је оптужен да је у љето 1992. године у селу Брђани код Коњица, у својству припадника Општинског штаба ТО-а Коњиц такозване Армије БиХ, наоружан дошао до куће малољетног Синише Живака и тражио од њега да му ухвати јагње.

У оптужници је наведено да је оптужени, незадовољан јагњетом, почео да удара Живака, у чему су му се придружили и остали припадници ТО-а. Тада малољетни Живак је претрпио физичке и душевне патње, те је након тога неколико дана мокрио крв.

На питање да ли се могу сложити о одређеним неспорним чињеницама, бранилац Шилић је одговорио да је ситуација специфична с обзиром на улогу његовог брањеника.

На рочишту је разговарано и о здравственом стању Рамића, који осигурање има у Француској.

Оптужени је рекао да му неће бити проблем да дође кад год суђење буде заказано. Суђење у овом предмету почело је у фебруару 2020. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана