Суђења за убиство Душка Савановића у Трну код Лакташа: Затражена најстрожа казна за Чамбера

Небојша Томашевић
Суђења за убиство Душка Савановића у Трну код Лакташа: Затражена најстрожа казна за Чамбера

БАЊАЛУКА - Оптужени Далибор Чамбер и Милан Ђурђевић прије туче и убиства, "мерцедесом" Ц класе на аутопуту су обишли су "мерцедес ГЛ" у коме су били Душко Савановић и Алекса Бабић те им свирали и упалили четири жмигавца да би касније оба аута свратила на пумпу "Нис Петрол" гдје је дошло до сукоба.

Ово се могло закључити из свједочења Бабића којег је оптужени Чамбер ранио и  Алексе Ђуђевића, који су свједочили у бањалучком Окружном суду на суђењу Чамберу којег терете за убиство Савановића.

Бабић је од вијећа затражио најстрожу казну за Чамбера те испричао шта се десило кобне вечери истакавши да не зна зашто је избио сукоб.

Родитељи убијеног Душка Савановића, Миодраг и Весна такође су затражили  најстрожу и максималну могућу казну.

- Те вечери из Лакташа смо Душко, Алекса Ђурђевић и ја кренули према Бањалуци. Обишао нас је "мерцедес" и упалио четири жмигавца. Нисам знао ко је, мислили смо да је ауто нашег познаника Паје Ђурђевића. Свратили смо на пумпу да купимо цигаре, а тај мерцедес је стао поред -казао је Бабић.

Додао је да се не сјећа добро свих детаља, те да је по изласку видио како Чамбер и Милан Ђурђевић туку Савановића.

- Умијешао сам се да обраним друга, а ударио сам Чамбера и он је пао, а на мене се залетио Ђурђевић. Након престанка туче кренули смо у ауто, али Чамбер прилази с пиштољем и пуца у лијеву гуму. С пиштољем је пришао мом прозору и изашли смо из аута да видимо шта се дешава. Чамбер је пуцао на мене и нисам одмах ни схватио да сам рањен-рекао је Бабић.

Приликом његовог свједочења пуштен је и видео снимак с надзорних камера на бензинској пумпи "Нис петрол" на коме се види шта се дешавало.

Бранилац оптуженог Чамбера, Милош Палексић казао је да се на том снимку види да Бабић удара Чамбера када он прилази његовом ауту те га је  питао да ли је то тако било.

- Не сјећам се, мислим да сам кренуо да отмем пиштољ.. да, ударио сам га у главу-казао је Бабић.

На поменутом снимку који је пуштен у судници види се долазак "црног мерцедеса" у којем се налази оптужени Чамбер и Милан Ђурђевић те  бијели "мерцедес" у којем су се налазили Алекса Бабић као возач, убијени Савановић као сувозач и Алекса Ђурђевић. Такође се види да почиње сукоб између Чамбера и Ђурђевића са Савановићем и Бабићем, затим сукоб престаје и Савановић и Бабић улазе у аутомобил и крећу, али аутомобилу прилази Чамбер и отвара врата а Бабић излази напоље, након чега му Чамбер пуца у ногу, а недуго након тога пуца и у самог Савановића који пада на земљу, а Чамбер и Ђурђевић напуштају мјесто догађаја. 

Свједок Алекса Ђурђевић потврдио је да их је кобне вечери претекао црни "мерцедес" који им је свирао и да је видио да је то Мима Ђурђевић.

- Они су скренули на пумпу и ми смо ту исто стали. Савановић је рекао нешто, а Бабић га је ухватио за руку и рекао да не излази. Он је изашао и тад је дошло до туче између њега, Чамбера и Бабића. Након туче Бабић и Свановић су се вратили у ауто и кренули смо, али је Чамбер пришао и пуцао у лијеву фелугу-казао је Ђурђевић.

Додао је да су након тога Бабић и Свановић поново изашли и да је чуо још два пуцња, али није гледао и да је тек касније видио да Савановић лежи.

Он је на подсјећање адвоката одбране казао да је у вожњи чуо како је Бабић рекао да је видио пиштољ код сувозача у "мерцедесу" који их је претекао.

Бабић је истакао да се не сјећа да је то рекао нити да је "мерцедес" у коме су били оптужени свирао већ да је упалио четири жмигавца.Рекао је да није ником бранио да изађе из аута.

Данијела Брус и Александар Удовчић који су кобне вечери радили на бензинској пумпи "Нис Петрол" казали су да су два "мерцедеса" тамни и бијели свирали једни другима када су стигли на пумпу, а затим је дошло до туче. Брус је испричала да су се тукла четворица, а недуго затим је видјела да је Чамбер извадио пиштољ, након чега је због страха побјегла у службене просторије и притиснула паник тастер. Казала је да је након  неког времена у просторије пумпе ушао Бабић који је био рањен и пао на под, а она га је, како каже, прескочила и отишла иза пумпе. 

Удовчић је испричао да је када су се младићи почели тући крено према њима, али је чуо пуцањ па је побјегаоу другу просторију и позвао полицију. 

-Када сам изашао поново видио сам трагове крви који су водили до тоалета и тамо је био Бабић који је плакао. Ја сам му дао прву помоћ и дао му чашу воде- рекао је Удовчић. 

Оба свједока који су те ноћи радили на пумпи, тужилац је упитао како је један дио снимка убиства доспио у медије, на шта су обоје одговорили да не знају. 

Чамбера терете да је у ноћи 31. децембра лани хицем из пиштоља током туче ранио Алексу Бабића и усмртио Душка Савановића.

Милан Ђурђевић, који је био с њим, након призанња кривице осуђен је на годину затвора јер је послије кобне вечери с мјеста злочина одвезао кући   Чамбера и тако му помогао.

Родитељи

Родитељи убијеног Душка Савановића истакли су да је њихов син убијен ни крив ни дужан и да се надају максималној казни за оптуженог Далибора Чамбера. Затражили су и сваку надокнаду штете што их следује по закону.

- Сина ми је убио криминалац који носи без дозволе пиштољ, користи службенио возило. Никакво саучешће ни жаљење не прихватам од стране оптуженог и саучесника јер ми је убијен син којег смо васпитавали да буде честити-рекла је Весна те додалада је казна од године коју је добио Милан Ђурђевић награда, јер није убијен пас, већ дијете.

Истакла је да и данас осјећа синове руке на раменим

Њен супруг Миодраг је истакао да је његов син одгајан у  здравој породици да буде поштен и добар, а да је његовово убиство резултат смрти институција које су требале раније да реагују.

- Није ми јасно да се неко ставио на страну убице. Мој син је био јунак за мене као Обилић. Живот дјетета не може се ничим платити, свјестан сам шта сам изгубио-рекао је Миодраг.

Казао је да је његовог сина убила звијер која је пуштена међу јагањце.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана