Судија Нумановић образложила зашто Сулејмановићу није изрекла мјере забране

ГС
Судија Нумановић образложила зашто Сулејмановићу није изрекла мјере забране

ГРАДАЧАЦ - Суткиња Општинског суда у Градачцу Лејла Нумановић, која је одбила захтјев полиције да Нермину Сулејмановићу забрани прилаз Низами Хећимовић, а коју је он потом брутално ликвидирао, у пријави Федералној управи полиције (ФУП) против МУП-а Тузланског кантона и службеника Полицијске станице у Градачцу, навела је шта се дешавало претходних дана и због чега није могла одредити мјере забране приласка.

Нумановић је, пише „Аваз“ и поред изјаве настрадале Хећимовић те службене забиљешке припадника МУП-а ТК, одбила захтјев да се насилнику забрани прилазак невјенчаној супрузи коју је претукао јер му је сервирала неукусну храну, због, како је навела, недостатка доказа.

Она тврди да је 7. августа била дежурна суткиња када је, нешто након поднева, дошао полицајац ПУ Градачац и на писарницу предао захтјев за изрицање заштитних мјера забране Сулејмановићу због насиља у породици и наношења тјелесних повреда невјенчаној супрузи Низами.

-Захтјев је убрзо дошао мени у рад те сам га ја због хитности одмах почела радити. Уз захтјев за изрицање мјере су, колико се сјећам, достављене само службене забиљешке у којима је наведено да је Низама Хећимовић пријављивала насиље у породици од невјенчаног супруга Нермина. Да би суд могао по захтјеву полиције изрећи одређену заштитну мјеру, уз захтјев се, сходно закону, морају приложити докази – медицинска документација, изјава оштећене, уколико не користи благодати закона, изјава пријављеног, затим изјаве других свједока, чланова породице, родбине, као и свих других свједока који би могли потврдити наводе из захтјева полиције, као и било који други доказ који би могао то потврдити” - навела је.

МУП ТК: Суд свим насилницима,

осим Сулејмановићу

забранио да прилазе жртви

Осим тога, навела је, уколико се у захтјеву помињу и пријетње телефоном, докази и о тим пријетњама се морају приложити уз захтјев полиције.

-Прије доношења рјешења по захтјеву полиције ја сам у 14.30 часова позвала представника ПУ Градачац, полицајца Омића у своју канцеларију. Након што је дошао у моју канцеларију спроведен је поступак у вези с изрицањем заштитних мјера на начин како је то констатовано у записнику од 7. августа 2023. године, односно да ПУ Градачац остаје при свом захтјеву за изрицање тражене мјере обезбјеђења. У одсуству потребних доказа за доношење мјера заштите која је тражена ја сам донијела рјешење којим се одбацује захтјев МУП-а ТК ПУ Градачац, које сам писмено сачинила - истакла је.

Нумановић тврди да је, будући да је у образложењу рјешења навела да уз захтјев није био достављен нити један доказ, очекивала да ће полиција, по пријему рјешења, подузети мјере на прибављању доказа за изрицање мјера, „што се у стварности није десило“.

-У петак, 11. августа, Специјална полиција је блокирала зграду Суда у Градачцу када сам сазнала да је Нермин Сулејмановић наводно убио своју невјенчану супругу Низаму и још двоје људи. Одмах сам схватила да је то човјек за којег је од ПУ Градачац тражено изрицање мјера заштите без приложених законом прописаних доказа, а да је једна од жртава његова невјенчана супруга Низама, која је пријавила породично насиље. На крају желим изјавити да сам ја своју одлуку донијела на основу закона, односно расположивих доказа којих уопће није било уз захтјев нити је полиција, након мог одбијања, предузела мјере да се докази прибаве. Мени ништа није значило име Нермин Сулејмановић да бих посумњала да се радило о насилнику - закључила је Нумановић.

Суд о случају убице Сулејмановића:

Полиција нам није дала доказе о насиљу

Додале је да је примјерак њеног рјешења, у којем стоји име другог мушкарца умјесто Нермина Сулејмановића, који јој није враћен, „након исправке рјешења је злоупотријебљен од полиције и објављен у медијима како би се умањила одговорност полиције и указало на Суд, односно мене, да сам површно поступила у случају те направила такву грешку, алудирајући на мој немар наспрам породичног насиља, односно насиља над женама“.

Након што је рјешење објављено у јавности Нумановић је отворила боловање, наводећи да се против ње води медијска хајка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана