Суд БиХ вратио Тужилаштву оптужницу против премијера ФБиХ и осталих јер је нејасна

Срна
Суд БиХ вратио Тужилаштву оптужницу против премијера ФБиХ и осталих јер је нејасна

САРАЈЕВО - Суд БиХ вратио је на дораду Тужилаштву БиХ оптужницу подигнуту против премијера ФБиХ Фадила Новалића и осталих оптужених за набавку спорних респиратора из Кине за потребе ФБиХ, потврђено је Срни из Суда БиХ.

- Судија за претходно саслушање вратио је Тужилаштву БиХ на дораду оптужницу која је подигнута у предмету "Фадил Новалић и други" - навели су из Суда БиХ.

Из Суда нису коментарисали наводе појединих медија који су пренијели да је оптужница враћена јер је нејасно како се може прати новац из буџета, као и како су лица добила статус оптужених, а како свједока.

Осим Новалића, оптужница је подигнута и против бившег директора Федералне цивилне заштите Фахрудина Солака, директора предузећа "Сребрена малина" из Сребренице Фикрета Хоџића и федералног министра финансија Јелке Милићевић.

Њима је на терет стављено да су починили кривична дјела удруживање ради чињена више кривичних дјела.

Оптужница их терети за кривична дјела у вези са злоупотребом положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем, прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе, повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

У оптужници се наводи да је ова удружена група набавила 100 респиратора "АCМ812А" по увећаним цијенама, при чему се испоручени медицински уређаји не могу користити за сврху ради које су набављени - потребе лијечења болести ковид 19, усљед чега је по буџет ФБиХ настала имовинска штета и омогућено стицање противправне имовинске користи која би била подијељена између оптужених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана