Суд БиХ одредио Мостарцу екстрадициони притвор: Биће изручен Црној Гори због учешћа у убиству

Avaz
Foto: Arhiva

Након рочишта које је одржано данас, Суд БиХ је одлучујући о приједлогу Тужилаштва БиХ, донио рјешење да се Мостарцу Игору Главашу (41), који је прије мјесец ухапшен према потјерници Интерпола Подгорица, укида привремени те одређује екстрадициони притвор, потврђено је за портал „Аваза“ из Суда БиХ.

Притвор може трајати шест мјесеци

Навели су да такво рјешење донесено због опасности да би боравком на слободи могао избјећи поступак изручења или провођења изручења, у смислу члана 39. став 1. тачка а) Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима.

- Притвор по овом рјешењу може трајати до извршења одлуке о изручењу или до нове одлуке овог суда, али најдуже шест мјесеци, рачунајући од дана хапшења, односно од 24. јула 2023. до 24. јануара 2024. године - наведено је за „Аваз“ из Суда БиХ.

Игор Главаш је ухапшен по међународној потјерници НЦБ Интерпола Подгорица, Република Црна Гора, односно потјерници Интерпола НЦБ Сарајево, расписаној у циљу вођења кривичног поступка пред надлежним правосудним органом Републике Црне Горе због сумње да је, починио кривично дјело тешко убиство из члана 144. став 1. и 4. у вези са чланом 25. Кривичног закона Црне Горе и оснивање криминалне организације из члана 401а. став 1. у вези са ставом 6. истог Закона.

Осумњичен вођа “шкаљарског клана” 

Ријеч је о убиству Шћепана Рогановића које се догодило 13. фебруара 2020. године у Црној Гори.

Подгорички Виши суд крајем јуна одредио је притвор Марку Радовићу, Славку Радуловићу и Милошу Гвозденовићу, осумњиченима да су дио криминалне групе која је учествовала у убиству Рогановића.

Полиција је недавно проширила истрагу о том злочину и, осим њих тројице, за саучесништво је осумњичила и вођу “шкаљарског клана” Игора Вукотића из Котора и Цетињанина Илију Милановића, који је одраније у затвору.

За убиство Рогановића раније су оптужени Крсто Вујић, Дино Ибрахимовић, Мили Бајрамовић, Милош Комар и Игор Главаш. Директним извршиоцем означен је Бајрамовић. Он је у бјекству, као и Вујић, оптужени организатор те криминалне групе.

Шћепан Рогановић је убијен у Херцег-Новом, на степеништу код Канли куле 13. фебруара 2020. године. На конференцији Управе полиције и Тужилаштва саопћено је да је мотив овог убиства “безобзирна освета” и да жртва није била означена као сигурносно интересантно лице. Он се није водио као лице које је блиско неком клану, већ да је у сродству с лицима која су евидентирана као припадници “кавачког клана”.

Напади на Рогановиће

Шћепан је био старији син Нике Рогановића, који је убијен крајем јула 2017. у насељу Немила, и брат Душка Рогановића, који је тешко повријеђен у априлу исте године, када је испод његовог аутомобила постављена експлозивна направа. Нико и Душко Рогановић били су означени као сигурносно интересантна лица у евиденцији полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана