Суд БиХ одбацио оптужницу за силовање трудне Српкиње

Срна
Суд БиХ одбацио оптужницу за силовање трудне Српкиње

САРАЈЕВО - Суд БиХ изрекао је првостепену пресуду којом је одбацио оптужницу против Адема Костјеревца за силовање трудне Српкиње на подручју Зворника 1992. године.

Предсједавајућа Судског вијећа Мира Смајловић рекла је да се оптужница, коју је Суд БиХ потврдио 14. априла 2015. године, одбија због процесних недостатака, односно зато што оптужени није био испитан у складу са законом.

Смајловићева је навела да због пропуста у истрази, Тужилаштво БиХ није могло подићи оптужницу, нити ју је судија за претходни поступак могао потврдити.

Она је нагласила да се изјава о саслушању Костјеревца, 9. децембра 2014. у САД, никако не може сматрати записником о испитивању.

Смајловићева је навела да уводни дио изјаве није преведен са енглеског, да Костјеревцу није било речено да ли се саслушава у својству свједока или осумњиченог, да му није речено за које дјело је осумњичен, да није поучен о својим правима, те да на документу нема потписа саслушаног.

Напомињући да је Костјеревац саслушан у оквиру међународне правне помоћи и да се у том случају примјењују прописи државе у којој се обавља испитивање, Смајловићева је, позивајући се на праксу у САД, рекла да је морао бити упозорен да се може бранити ћутањем, да има право на адвоката, као и да све што каже може бити употријебљено против њега.

Смајловићева је истакла да су сви ови пропусти довели до кршења повреде права на одбрану.

Она је додала да је судија за претходни поступак одбацио приговоре одбране на незаконито саслушање Костјеревца у истрази.

С обзиром да је утврдило да нису испуњени формални услови, Судско вијеће није улазило у анализу изведених доказа.

Костјеревца је оптужница теретила да је у периоду од 18. септембра до 4. октобра 1992. године у подруму млина у селу Бајрићи најмање два пута присилио на сексуални однос жену српске националности која је била у другом стању.

Према оптужници, он је ова дјела починио као стражар у својству припадника Војне полиције Прве муслиманске бригаде Зворник такозване Армије БиХ.

Суђење Костјеревцу почело је у јулу прошле године, мјесец дана након што је изручен из САД у БиХ.

Тужилашто је најавило жалбу на пресуду Суда.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана