Штрбац добио три године робије за покушај убиства Радетића: Нож потегао због паркинга

Jасмина Салопек
Foto: Окружни суд Бањалука

БАЊАЛУКА - Далибор Штрбац (45) из Бањалуке осуђен је у Окружном суду у овом граду на три године затвора за покушај убиста Миле Радетића којег је ножем убо у грудни кош.

Адвокат Александар Станојевић рекао је да ће уложити жалбу на пресуду.

- Сматрам да мој клијент није крив, као и да суд нема довољно доказа којима могу поткријепити чињеницу да је он починио кривично дјело за које га терете - рекао је Станојевић.

Предсједник Судског вијећа Зорица Барош на изрицању пресуде Штрбцу појаснила је да је суд уважио све досадашње доказе и свједочења због чега је умјесто пет година оптуженом изречена ублажена казна затвора.

- Након правоснажности пресуде оружје којим је почињено кривично дјело покушај убиства биће трајно одузето и уништено - рекла је Барошева.

Оптужени Штрбац дужан је на плати 667 КМ за кривични поступак као и 300 КМ судског паушала.

Покушај убиства Радетића десио се 25. новембра 2022. године у улици Илије Гарашанина када су се Штрбац и Радетић посвађали око паркирања на паркинг простору здравствене амбуланте Лазарево. Према оптужници Штрбац је након препирке прво одгурнуо, а затим ножем убо Радетића у грудни кош. Нанио му је тешку тјелесну повреду опасну по живот.

Цијели овај случај снимиле си камере оближњег видео назора и како тврди тужилаштво на снимцима се види када Штрбац напада и убада ножем Радетића. На том снимку се види да два возила стају једно поред другог те да из једног излази човјек, како тврди тужилаштво то је био Радетић, који иде до гепека и из њега узима нешто.

Тада из другог возила излази друга особа, по тврдњи тужилаштва оптужени Штрбац, те прилази Радетићу и долази до нагуравања и сукоба.

Вјештак тужилаштва неуропсихијатар Слободан Станковић раније је утврдио да је оптужени у вријеме почињење кривичног дјела био у стању реактивне афективне напетости са садржајем гњева средње-јаког интензитета.

Вјештак је истакао да је његова способност да схвати значај дјела и управља поступцима биле су смањене, али не и битно.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана