Стигле нове Скај поруке, ко све иде у притвор?

ГС
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Тужилаштво Босне и Херцеговине, тачније тим који ради на Скај истрагама, добио је нове доказе који се односе на Скај апликацију и крипте које откривају ко је све знао за увоз веће количине наркотика у БиХ.

То се, како сазнаје "Аваз", прије свега, односи на појединце у правосуђу, али и у бројним полицијским агенцијама у БиХ. Сви већи наркодилери, а што је у ранијим случајевима утврђено, имали су помоћ полицијских и правосудних структура - од СИПА, Граничне полиције, Дирекције за координацију полицијских тијела, па до Федералне управе полиције.

На Скају је откривено више од 15 полицијских службеника, а пристижу и нови докази.

Поруке из Скаја, тачније крипте које је доставио Европол, односе се на период од 2021. до 2022. године. И ту су већ утврђене бројне неправилности. Већина крипти односи се на особе које су сарађивале с наркокартелом из Дубаија "Тито и Дино“, којим руководи Един Гачанин, пресуђени наркодилер који је имао своје људе у Централној изборној комисији (ЦИК), о чему се води посебна истрага.

Али, на десетине је и помагача који су били дио ове организоване екипе, што значи да би ускоро за многе ово могло бити посебно вруће љето. Нарочито за поједине полицијске службенике.

Прошла година

Сумња се да је Гачанин упумпао више милиона прљавог новца у БиХ, а који је опран инвестирањем у поједине објекте.

Осим особа које су знале за ове нерегуларности, Тужилаштво има доказе да су у томе директно или индиректно учествовали и појединци из једне полицијске агенције. Зато је питање по кога ће ускоро доћи полиција. То би се, тврде "Авазови" извори, могло десити врло брзо.

"Биће посебно занимљиво вид‌јети Скај поруке које се односе на прошлу годину", закључује овај портал.

Оптужница против Осмице и Дебевца

Тужилаштво Босне и Херцеговине при самом је крају истраге против хапшеног и суспендованог предсједника Суда БиХ Ранка Дебевца и Османа Мехмедагића Осмице, бившег директора Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА).

Према информацијама "Аваза", оптужница ће бити подигнута у наредних неколико дана, најкасније до средине августа.

Њима се стављају на терет злоупотреба положаја, уништавање доказа о нелегалном прислушкивању, лажно представљање, примање мита...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана