Станивуковић тражи укидање пресуде за брутално убиство супруге

Небојша Томашевић
Станивуковић тражи укидање пресуде за брутално убиство супруге

БАЊАЛУКА - Бранислав Станивуковић (45) затражио је од вијећа Врховног суда Републике Српске да укине пресуду бањалучког Окружног суда којом је осуђен на 30 година затвора за брутално убиство ванбрачне супруге Милице Маринковић (33) коју је полио бензиом и запалио.

Он тражи да се по укидању пресуде поступак врати на ново суђење, а пред вијећем је прочитао како је рекао „тезе“ због којих сматра да му треба поново судити.

Истакао је да пластичну флашу са бензином, из које је по цијелом тијелу поливена Маринковићева, држао у ауту јер је остала када је са њеним рођаком ишао косити. Нагласио је да током новог поступка планира образложити поступање Центра за социјални рад у Лакташима, говорити о изјавама њених родитеља које су дали као свједоци на претходном суђењу и у којима су говорили о томе како ју је “много волио”, о томе да 30 година није био кажњаван и другом.

Затражио је и да изнесе “завршну ријеч”, али га је судско вијеће Врховног суда  упозорило да на данашњем рочишту нема могућности за његово саслушање, упитавши га да ли је искористио могућност да свједочи током претходног поступка.

- Нисам свједочио, тада сам био у катастрофалном стању - додао је Станивуковић.

Његова одбрана сматра и да првостепени суд није дао ваљано образложење зашто је одбио приговор одбране у вези са правном квалификацијом дјела. Сматрају да је цијела оптужница заснована на насиљу у породици, те да постоје контрадикторности у изјавама свједока.

- Није доказано ни средство извршења дјела и ниједан свједок није видио спорни упаљач - наводи се  између осталог у жалби.

Према првостепеној пресуди, Станивуковић је злочин починио 20. јула прошле године у Александровцу код Лакташа. Станивуковићу се на терет ставља да је, наочиглед жртвине кћерке Слађане, Милицу полио бензином и запалио упаљачем. Задобила је тешке опекотине од којих је касније подлегла.

У оптужници се наводи да је Станивуковић од 2010. злостављао Милицу, тако што ју је тукао и психички малтретирао, бранећи јој да га напусти и да било коме прича о томе.

- Када је оштећена, током 2012. године, успјела да побјегне код мајке у Аустрију, оптужени је запалио кућу њеног очуха у Мрчевцима код Лакташа. Из страха за живот кћерке, која је остала да живи и ради у Лакташима, она се вратила оптуженом и наставила с њим да живи у ванбрачној заједници - наводи се у оптужници.

Појашњава се да је 20. јула 2020. године  Станивуковић аутомобилом "пежо 406" пратио Милицу и њену кћерку на путу Мрчевци - Александровац.

Када им је пришао, изашао је из возила носећи пластичну флашу, са 1,5 литара бензина.

- Милица је почела да бјежи, али ју је оптужени сустигао и полио бензином по глави и тијелу. Потом ју је запалио отвореним пламеном из упаљача, свјестан да ће тако проузроковати њену смрт, што је и хтио – пише у оптужници.

Маринковићева је задобила опекотине 2. и 3. степена по глави, леђима и рукама. Хоспитализована је у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске гдје је преминула 3. августа.

Истог дана, неколико часова прије него што је убијена,  Маринковићева га је пријавила за насиље у породици. Тада је поступајући тужилац одлучио да у конкретном случају нема елемената кривичног дјела, па је Станивуковић само "упозорен" и пуштен и након тога починио монструозни злочин.

Станивуковић је правоснажно осуђен на три године за недозвољену производњу и промет опојних дрога, те новчану казну за паљевину куће Миличиних родитеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана