"Шта вам значи заклетва": Оптужени за убиство Ариела Богдановића и свједок суочили се у судници

Небојша Томашевић
Foto: Уступљена фотографија/ГС

БАЊАЛУКА - Свједок суда, полицијски инспектор Милорад Тодоровић казао је на суђењу Далибору Мандићу (37) за убиство Ариела Богдановића, да није тачно да је приликом испитивања вршен притисак на оптуженог, нити је био везан за стубиште.

Мандић је рекао да то што свједок каже "није у реду" те додао "шта вам значи заклетва".

Њих двојица су се данас суочили у судници бањалучког Окружног суда да би се разјасниле Мандићеве тврдње да га је Тодоровић малтретирао и принудио да призна дјело.

Свједок Тодоровић појаснио је да је учествовао у хапшењу оптуженог, попунио потврду о лишењу слободе, те био присутан приликом обављања показа мјеста гдје је оптужени рекао да је бацио јакну.

- Одговорно тврдим да нисам вршио принуду, галамио, тукао оптуженог нити сам чуо да је неко од колега то радио. Никаквог везивања није било. Оптуженог нисам испитивао, али је у неформалном разговору тврдио да није то урадио - рекао је Тодоровић.

Казао је да му је оптужени Мандић, док су се возили да покаже гдје је одбацио ствари, испричао да га је убијени Богдановић психички малтретирао, да му није дао да нормално функционише и живи у фирми. Оптужени Мандић је испитивао свједока, те је рекао да му нису прочитана права, али је свједок то негирао рекавши да му их је он прочитао. Судију Драгана Улетиловића је интересовало зашто на записнику о испитивању стоји само потпис Мандића испод питања да ли жели да потпише записник или да му се прочита, да ли је упознат са правима, није заокружен одговор ни да ни не, свједок је рекао да је оптуженом понуђена могућност, а да не зна зашто није заокружио одговоре.

Тодоровић је још рекао да Мандић у почетку није хтио адвоката и да је тврдио да му "пакују из фирме".

Полицијски инспектор Свијетлана Малић, која је испитивала Мандића, рекла је да је све било по закону и да се оптужени њој није жалио на притиске. Истакла је да јој је у почетку одавао утисак као да је починио дјело и био је утучен и тужан.

- У почетку је причао о лошем дјетињству. На питања је одговарао јасно и прецизно и био је сигуран шта говори. Није било никаквог притиска на њега, а испитивању је присуствовала адвокат Вања Лакић и он је рекао да нема новаца за изабраног адвоката и да жели да га она брани. Жао ми је било Ариела, колико и њега - рекла је Малићева и додала да је она изјаву прочитала оптуженом и да је и он сам прочитао.

Она је казала да је испитивање оптуженог почело у 16.15 часова, а завршено у 18.30 часова и да су том приликом у канцеларији вечерали и она и оптужени.

Убијени Ариел Богдановић и оптужени Далибор Мандић

Мандић је рекао да му није дато да чита изјаву те је питао свједока да ли зна да му је Тодоровић "искамчио", односно изнудио признање. Малићева је рекла да не зна и да Тодоровић није присуствовао испитивању, а да јој се оптужени није позивао на њега. Потврдила је да је њена грешка на записнику гдје на питање да ли жели браниоца заокружен одговор не, јер је Мандић рекао да жели адвоката и да му је омогућено да са њим прича насамо. Оптужени је рекао како му је Лакићева рекла да сарађује са полицијом и да призна јер ће добити мању казну.

Малићева је, између осталог, испричала и да је прије испитивања оптуженог учествовала у претресу његовог стана и да је сумњала да је опрао ствари, те да је била присутна приликом показа лица мјеста гдје је одбацио ствари. Потврдила је да су током претреса стана изузети дукс, нож на преклоп, доњи веш који је опран, патике на којима је било нешто што асоциран на крв, али да мисли да то није вјештачено. Тужилац је потврдила да нису вјештачили патике.

Полицијски инспектор Радојица Дабић рекао је да је у овом случају учествовао у другом дијелу претреса стана оптуженог и био записничар на његовом испитивању и да је био на Врбасу гдје оптужени показао да је бацио нож који није нађен.

Мандић је истакао да га тај човјек није испитивао него неки други и да је Дабић само био присутан претресу те да га је видио у полицијској станици када је ишао у тужилаштво.

Суђењу је присуствовао отац и породица убијеног Ариела Богдановића, као и њихов опуномоћеник адвоакт Марко Микеш.

Мандића терете за тешко убиство почињено на свиреп или подмукао начин које је починио 2. децембра 2022. године око 19.35 часова у Булевару српске војске у Бањалуци. Како се наводи у оптужници, Мандић је кобне вечери, у намјери да га убије, пратио Богдановића који је ишао из правца Тржног центра „Делта планет” према Ребровачком мосту.

Сустигао га је у близини Кампуса и убо ножем у предјелу горњег дијела трупа након чега је Богдановић рањен почео да бјежи те је прешао коловоз у Булевару српске војске и пао код бензинске пумпе. Мандић му је притрчао те га ножем убо осам пута и усмртио, а затим побјегао. Убиство су снимиле камере оближњег видео надзора.

ВИДЕО СНИМЦИ

Предсједник судског вијећа Драган Улетиловић наложио је да се на сљедећем рочишту као докази суда изведу сви видео снимци на којима се види особа за коју се тврди да је оптужени како иде с посла, иде у кампус и излази из кампуса. Осим тих биће прегледани и снимци из теретане гдје је ишао Мандић.

То је непоходно рекао је судија, како би се утврдило његово кретање кобне вечери. Суд је прибавио и документацију са Клинике за психијатрију у Бањалуци на околности лијечења оптуженог и у овој здравственој установи су рекли да Мандић није био код њих од 2015. године па до данас. Такође прибављени су документи из болнице у Добоју из које су такође рекли да се он ту није лијечио. Суд је тражио документацију и од Дома здравља Брод, али она још није стигла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана