Шта је „треана“ којом је трован Саша Кулишић?

Г.С.
Шта је „треана“ којом је трован Саша Кулишић?

ДОБОЈ - Саша Кулишић је, што је и званично потврђено, дужи временски период трован таблетама.

Према званичном саопштењу Окружног суда у Добоју малољетна кћерка (15) Саше Кулишића је кобне вечери оцу у лимунаду сипала измрвљене таблете „треана“.

– У намјери да лише живота Кулишића 29. јануара у поподневним часовима, а након што је малољетна А.К. уситнила већи број таблета назива ”треана“ јачине 10 мг, које је купила сестра првоосумњичене В.М. на молбу осумњичених, исте помијешала са водом, да би у договору са осумњиченима, у вечерњим часовима отишла у породичну кућу свог оца гдје је уз употребу воде, у којој се налазио измрвљени прах таблета, направила лимунаду коју је дала свом оцу – саопштено је из Окружног суда у Добоју.

Кулишић је био свјесан нуспојава, тражио је медицинску помоћ, међутим налази које је радио били су увијек уредни преноси Ало.

Овим поводом контактирали смо магистра фармације, који је детаљније појаснио о каквом лијеку се ради.

Стручњаци наводе да „Треана“ се не може купити без рецепта. Према ријечима апотекара, чак и када пацијент плаћа пуну цијену – мора имати рецепт. „Треана“ од 10 мг, кошта око 35 КМ, а на рецепт та цијена износили или 3 КМ или се не плаћа ништа.

– Према мојим искуствима, код нас се тај лијек најчешће користи код пацијената са шизофренијом или биполарним поремећајем – каже магистар фармације за АлоОнлине.ба

Иначе, лијек „Треана“ садржи активну супстанцу оланзапин. Лијек припада групи лијекова познатој као антипсихотици и користи се у лијечењу сљедећих стања: шизофреније, болести са симптомима као што су умишљање да чујете, видите или осјетите неке ствари којих нема, погрешна увјерења, необична сумњичавост и повлачење у себе.

Лијекови овог типа могу узроковати необичне покрете углавном лица или језика. Веома ријетко, лијекови овог типа узрокују комбинацију грознице, убрзаног дисања, знојење, укоченост мишића и поспаност или успаваност.

Примјећено је повећање тјелесне масе приликом примјене лијека.

Висок ниво сећера и масти у крви (триглицериди и холестерол) је примјећен код пацијената који узимају лијек „Треана“.

Саша Кулишић је, по тврдњама оних који су га познавали, имао већину нуспојава лијека који му је сипан у напитке.

Сумњао је да нешто није у реду, поготово након саобраћајне незгоде које се уопште није сјећао.

– Тек сад кад премотам филм, а на конту тога, како се пише, да су они њега дрогирали, сад се сјећам да сам недавно, кад смо ишли у Сарајево, примијетио да је он нешто био чудан. Кад сам га питао шта ти је, рекао је: ‘Ма, немам појма’. Дјеловало је као да ће заспи. То му се десило више пута – рекао је раније Сашин пријатељ Александар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана