Шта је Новитовић рекао пред судом

Небојша Томашевић
Шта је Новитовић рекао пред судом

БАЊАЛУКА - Бивши в.д. директор Републичке управе цивилне заштите Републике Српске (РУЦЗ) Милан Новитовић у бањалучком Окружном суду негирао је оптужбе да је злоупотребом положаја оштетио Цивилну заштиту за око 12.000 КМ, потврђено је "Гласу Српске".

Рочиште је било затворено за јавност, а Новитовић и његов адвокат Небојша Пантић нису жељели да коментаришу изјашењење. Новитовић након рочишта није открио како се изјаснио и само је кратко изјавио "све што сам имао, рекао сам пред судом".

- Обавјештавамо Вас да је на рочишту за изјашњење о кривици у предмету овог суда број 11 0 К 036703 24 Кпс – п, одржаног 12. јула оптужени М. Н. негирао кривњу - речено је "Гласу" у Окружном суду у Бањалуци.

Оптужницу против Новитовића подигло је Републичко тужилаштво које му на терет ставља да је незаконито омогућио претходном директору РУЦЗ Весељку Елезу да три мјесеца, по истеку мандата, прима директорску плату на основу чега му је исплаћено 12.036 КМ на штету средстава РУЦЗ одобрених буџетом.

Према оптужници дјело је почињено од 26. августа 2019. до 23. новембра 2019. године када је Новитовић обављао функцију в.д. директора РУЦЗ.

- Оптужени је 26. августа 2019. године донио Рјешење о утврђивању статуса нераспоређеног државног службеника РУЦЗ који је Весељку Елезу утврдио статус нераспоређеног државног службеника, те право на плату коју је Елез остваривао као директор РУЦЗ, иако је знао да је Елез разријешен функције рјешењем Владе Републике Српске због подношења оставке, а не због истека мандата.

Оптужени поступао супротно Закону о државним службеницима РС иако је био свјестан забрањености свог дјела, то извршење је хтио у намјери да другом прибави имовинску корист - пише у оптужници.

Додаје се да Одлуку о утврђивању статуса нераспоређених државних службеника за постављена лица доноси Влада те да је Елезу, по рјешењу Инвестиционо развојне банке Републике Српске, мировао радни однос у тој институцији у коју се требао вратити након престанка мандата.

- То је учинио тек 24. новембра 2019. године, чиме је оптужени Елезу омогућио да три мјесеца по истеку мандата прима плату директора.

На тај начин прибавио му је имовинску корист на име новчаних примања по основу бруто плате у износу од 12.036,56 КМ, а све на штету средстава РУЦЗ одобрених буџетом- наводи се у оптужници коју је потврдио Окружни суд у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана