Срби ухапшени у Шпанији, заплијењено више од пола тоне кокаина

Танјуг
Foto: Flickr/Илустрација

МАДРИД - Држављани Србије Н. Д. (37) и П. П. (36) ухапшени су у Шпанији након што је тамошња полиција у сарадњи са америчком Агенцијом за борбу против дроге (ДЕА) заплијенила 560 килограма кокаина.

Они су, према писању домаћих медија, од раније позната полицији.

У овој акцији названој "Династија" ухапшено је и четворо држављана Шпаније, пренио је шпански Глас Галиције који додаје да се вјерује да је ова криминална група повезана са такозваним "балканским картелом".

Шпански медиј пише да су ухапшени припадници групе "Посластичари", која дјелује у Ријас Бајкасу у Галицији, а предводи је Херардо Ријал Иглесијас (41).

Сумња се да он већ 25 година кријумчари дрогу у сарадњи са балканским картелом, саопштила је шпанска цивилна гарда.

Глас Галиције даље наводи да тамошњи органи гоњења вјерују да криминалне групе, иза којих стоје људи из источне Европе, добијају све већи значај у увозу и дистрибуцији кокаина из Латинске Америке.

"Галицијска обала је због свог положаја постала једна од кључних тачака за улазак кокаина у Европу. Балкански картел, иначе, има своје људе и у Јужној Америци, па не користе посреднике у куповини кокаина, а у Шпанији имају своју мрежу сарадника", пренио је тај медиј саопштење шпанске полиције.

Поводон заплијењене робе од 560 килограма кокаина, Глас Галиције пише да је дрога пронађена у изнајмљеној кући у Галицији, а њена вриједност се процјењује на 15 милиона евра.

"Група је имала одличну логистику. Дрогу су довезли из Јужне Америке и намјеравали су да је копненим путем пренесу до крајњих одредишта. За транспорт су имали досад невиђени начин. Наиме, намјеравали су да пакете кокаина спакују у покварен аутомобил, који би потом натоварили на камион шлеп-службе и тако превезли до жељене дестинације", преносе шпански медији.

Додају са се сумња да је било планорано да неколико аутомобила вози испред и иза камиона шлеп-службе, како би могли да их упозоре на присуство полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана