Специјалцу затвор због шверца дроге

Небојша Томашевић
Специјалцу затвор због шверца дроге

Бањалука - Бивши припадник Специјалне јединице МУП-а ФБиХ Раденко Пејовић осуђен је данас у бањалучком Окружном суду на три године и шест мјесеци затвора због неовлашћене производње и промета дроге.

Пресуду је изрекло вијеће којем је предсједавала судија Весна Станковић-Ћосовић. Она је објаснила да је суд оцијенио да тужилаштво није доказало да је Пејовић починио организовани криминал већ је утврђено да је крив за недозвољену производњу и промет опојне дроге. У казну му је урачунато и вријеме које је провео у притвору од 20. августа до 27. децембра 2008. године. Пејовић ће упућивање на издржавање казне затвора чекати на слободи.

Према наводима у пресуди, Пејовић је заједно са Гораном Сворцаном и Младеном Вујичићем куповао сканк ради даље продаје у БиХ. Наводи се да је у јуну 2008. године од Вујичића преузео торбу са неутврђеном количином дроге сканк у Источном Сарајеву и одвезао је до куће гдје је боравила Д. В. Када је власник куће у којој је боравила Д. В. схватио да је у торби дрога, Пејовић је дошао и однио је.

Судија Станковић-Ћосовић је казала да је приликом одмјеравања казне олакшавајућа околност за Пејовића било то што није осуђиван.

- Отежавајуће је то што је он кривично дјело починио док је био припадник специјалне јединице полиције. Он је требало да спречава кривична дјела, а не да их чини - рекла је судија Станковић-Ћосовић.

Пејовића је Специјално тужилаштво РС оптужило да је био члан злочиначке организације која је дјеловала од 2008. до 2011. године на територији Српске и ФБиХ. Он је имао задатак да транспортује дрогу.

Организацијом је руководила особа по имену Лимај. Пејовић је због трговине дрогом био ухапшен 2008. године у склопу велике полицијске акције "Херцеговина". Горан Сворцан са којим је сарађивао осуђен је у октобру 2011. године на шест година и шест мјесеци затвора у бањалучком Окружном суду због трговине дрогом.

Сворцан је признао да је од новембра 2010. до јуна 2011. године од непознате особе набављао веће количине сканка које је затим преко других препродавао зависницима у Српској и Федерацији БиХ.

Пејовић је привођен и у акцији "Леотар" у којој је тада приведено укупно око 60 особа. Ову акцију је водило Тужилаштво БиХ, које се касније прогласило ненадлежним и случај предало у надлежност Окружног тужилаштва у Требињу.

Одузето 38.000 КМ

Окружни суд у Бањалуци донио је рјешење којим се трајно одузима 38.000 марака стечених кривичним дјелом од осуђеног за трговину дрогом Горана Сворцана (44) из Билеће.

Рјешење је донесено на основу захтјева Специјалног тужилаштва Републике Српске. У тужилаштву су казали да је Сворцану раније блокирана имовина вриједна око 26.000 евра. Сворцан је био ухапшен 28. јуна 2011. године у акцији МУП-а РС кодног назива "Херцеговина".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана