Огњену Орашанину одузета имовина вриједна више од милион КМ

Г.С.
Огњену Орашанину одузета имовина вриједна више од милион КМ

СОКОЛАЦ - Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске је по рјешењу Суда БиХ привремено одузео од Огњена Орашанина званог Орас из Соколца имовину вриједну више од милион КМ, сазнаје незванично "Глас Српске".

У саопштењу МУП-а Српске, уз навођење иницијала, наводи се да је Суд БиХ поступајући по приједлогу Тужилаштва БиХ, а све на основу Извјештаја о финансијској истрази Управе криминалистичке полиције МУП-а донио Рјешење о привременој мјери одузимања имовине ради обезбјеђења у циљу спречавања коришћења, отуђења и располагања имовином (непокретности, покретности, банковни рачуни) против осумњиченог и њему повезаних трећих лица.

- Укупна вриједност имовине за коју је одређена привремена мјера износи 1.171.236,50 КМ. Ради се о сљедећој имовини: грађевинско земљиште у вриједности од 274.594 КМ, земљиште (четири парцеле) у вриједности од 74.597 КМ, пословни објекат у привреди у вриједности од 49.677 КМ, непокретности (стан, гаража и пословни простор) у вриједности од 324.133 КМ, два путничка аутомобила у вриједности од 324.177 КМ, новац на банковном рачуну у износу од 124.056 КМ - пише у саопштењу.

Подсјетили су да је Управа за организовани и тешки криминалитет МУП-а Српске поднијела Тужилаштву БиХ извјештај против О.О. због сумње да је од почетка 2020. године до краја 2022. године заједно са другим осумњиченим лицима дјелујући као организована криминална група извршио више кривичних дјела.

- Они су осумњичени за кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима неовлаштени промет опојним дрогама, неовлаштени промет оружјем  војном опремом те производима двојне намјене, помоћ учиниоцу послије учињеног кривичног дјела и прање новца и са њим повезана трећа лица, којима је финансијском истрагом утврђена несразмјера између законитих прихода и имовине и трошкова - истакли су у МУП-у.

Орашанин је познат полицији по кривичним дјелима и важи за безбједносно интересантну особу.

МУП Српске је крајем прошле године против  Орашанина и још 16 особа поднио извјештај Тужилаштву БиХ у којем га терете за организовани криминал, трговину дрогом, прање новца.

Група се бавила међународном трговином кокаина. Одржавали су контакте са криминогеним особама из сусједних земаља, углавном са "шкаљарским кланом" из Црне Горе, па су тако континуирано, у намјери стицања противправне имовинске користи, претходно комуницирајући путем заштићених и криптованих апликација Скај и Аном, договорили неовлаштени промет већих количина кокаина који је кријумчарен са подручја Јужне Америке у Низоземску, а потом преко Хрватске долазио и у БиХ.

Чланови ове групе имају међународне сараднике у Белгији, Хрватској, Србији и Црној Гори.

У јуну ове године убијен је Мирослав Милинковић звани Бато у Сокоцу, против кога је крајем децембра прошле године против њега поднио извјештај Тужилаштву БиХ због сумње да је у октобру 2020. године подметнуо експлозивну направу под аутомобил "форд галакси" који је користио  Огњен Орашанин звани Орас, који је у бјекству и за којим је расписана потјерница.

Према извјештају полиције, подметање бомбе наручили су вођа "Кавачког клана" Радоје Звицер и Дарко Елез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана