Тражио новац и нутелу: Смањена казна некадашњем стручном сараднику тужилаштва

Небојша Томашевић
Тражио новац и нутелу: Смањена казна некадашњем стручном сараднику тужилаштва

БАЊАЛУКА – Врховни суд Републике Српске смањио је казну некадашњем стручном сарадник у Окружном тужилаштву у Бањалуци Тарику Хаџибеговићу и осудио га на двије године затвора јер је узео мито од 3.500 евра од свједока Сеада Зејнића како би "погурао" истрагу против особа које су од његовог сина изнудиле велики износ новца!

Хаџибеговић је првостепеном пресудом бањалучког Окружног суда био осуђен на три године затвора за примање мита.

Секретар Врховног суда Српске Јелена Деспотовић казала је да је вијеће дјелимично прихватило жалбу одбране Хаџибеговића те смањило казну затвора, а у осталом дијелу пресуда је остала иста.

Према првостепеној пресуди Хаџибеговић је више пута путем телефона разговарао и састајао се са Зејнићем у предмету истраге коју је водио против Николе Бајића осумњиченог да је од Зејнићевог сина изнудио новац. Наводи се да је Хаџибеговић  преносио информације Зејнићу у вези истраге,  а затим тражио мито како би наставио истрагу и предмет не би ставио у ладицу.  Хаџибеговић је поменуту истрагу водио од 25. марта 2021. године до 2. новембра 2021. године у својству службеног лица, као стручни сарадник Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци.  У оптужници стоји да је он 15. октобра лани од оштећеног Сенада Зејнића тражио и узео 500 евра, а 2. новембра исте године још 3.000 евра. 

Хаџибеговић је пресудом обавезан да врати 500 евра које му је дао Зејнић. Како је појаснио судија Јукић тај новац уплатиће у буџет Републике Српске и неће бити враћен Зејнићу јер је он давањем новца починио кривично дјело давање мита за које му није суђено. Осим тога Хаџибеговић је обавезан да плати судске трошкове  од 400 КМ. Од Хаџибеговића је и одузето 3.000 евра означених новчаница које је примио када је ухапшен. Оптужница га је теретила је да је од Зејнића узео и двије тегле намаза нутеле, али приликом изрицања пресуде судија то није поменуо. Хаџибеговићу пресудом "нутела" није одузета па ће се његова жена која је воли, како је он рекао, тражећи намаз од Зејнића, добро засладити.

Хаџибеговић је ухапшен 2. новембра 2021. godine након што је од Зејнића, који је пристао на сарадњу с полицијом и био информатор, узео мито и тегле намаза нутеле. Зејнић му је тад дао 3.000 КМ означеног новца које му је дало тужилаштво.  Полиција је код Хаџибеговића током хапшења пронашла  новац који је био означен. Зејнић је на једном рочишту потврдио да му је Хаџибеговић тражио 3.500 евра и четири тегле нутеле како би "погурао" истрагу против особа које су од његовог сина изнудиле велики износ новца.

Првостепеном пресудом осим затворске казне Хаџибеговићу је изречена и петогодишња мјера забране обављања послова у  правосудним институцијама БиХ, те у и органима јавне и локалне управе и јавним предузећима. Вријеме проведено у затвору не рачуна се у трајање ове мјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана