Случај узимања новца за запослење у „Електропреносу БиХ": Признања оптужених одбијена због малих казни

Н. Т.
Foto: ГС

БАЊАЛУКА – Судија Благоја Драгосављевић због неадекватних казни одбацио је споразуме о признању кривице којима је било предвиђено да Винко Ђурагић, те Далибор Симић и Желимир Роквић буду осуђени на укупно 27 мјесеци затвора јер су од Саше Р. тражили 15.000 КМ како би га запослили у „Електропреносу БиХ".

Ђурагићу,  који је био извршни директор у поменутој компанији, била је предвиђена казна од 10 мјесеци, а некадашњем монтеру у тој компанији Симићу осам мјесеци затвора. За Роквића, који је запослен у Градској управи Бањалука, било је предвиђено  девет мјесеци затвора.

Образлажући одлуку судија Драгосављевић је истакао да се предложеним казнама не би могла постићи сврха кажњавања.

- Оптужени би могли да поменуте казне плате и тај износ би био близу онога који је тражен од оштећеног. Казне не би могле да утичу на друге, али и њих да не чине кривична дјела - појаснио је судија Драгосављевић.

Републички тужилац Сања Тадић – Стојисављевић раније казала да су споразуми са оптуженим закључени јер су они од почетка признали кривицу и помогли да се случај расвијетли и истрага брже оконча. Она је  поменула да је Симић „због стида" дао оставку и отишао у Њемачку те да у овом случају није почињена штета и оштећени није тражио надокнаду и кажњавање. Ђурагић је у међувремену пензионисан.

Према оптужници оптужени су од Саше Р. тражили новац након што је "Електропренос БиХ" 12. октобра 2020. године објавио конкурс за запошљавање више радника. Како се наводи Ђурагић се састао са Роквићем преко којег је за себе захтјевао награду да би кориштењем службеног положаја посредовао у запошљавању пријављених.  

Предао му је списак са бројевима телефона кандидата и њиховим подацима те захтијева за себе 10.000 КМ за оне са високом стручном спремом и 8.000 КМ за оне са средњом стручном спремом. Роквић, је стоји у оптужници, списак предао Симићу да контактира са кандидатима и од њих тражи новац за посредовање у запошљавању. 

Како би се "уградили" у цијели посао Роквић и Симић су подигли цифру на 13.000 КМ и 15.000 КМ, у зависности од стручне спреме кандидата, а разлику су, у складу с договором, требали подијелити на "равне части". 

Симић је након тога позвао Сашу Р. те му се  представио  као "Жељко испред комисије за пријем у радни однос". 

Наводи се да му је саопштио његове податке и мјесто за које је конкурисао захтијевајући  15.000 КМ, како би посредовао да он добије посао, те му је поручио да  мора да се одлучи „најкасније до сутра". 

Саша Р. је затим 16. децембра 2020. године Симићу послао СМС у којем је навео "Донио сам одлуку... Пристајем" па га је Симић позвао и рекао да упише број телефона с којег ће га неко позвати да се састану.

- Сутрадан је кандидата позвао Роквић и представио му се као "Жељо".  Рекао му је да је добио број од извјесног Далибора и да га зове у вези са  запослењем у "Електропренос БиХ". Нагласио му је да о томе никоме ништа не смије говорити, да све треба бити дискретно и да су "они сви" из Електропреноса". 
Састали су се  18. децембра и Роквић је тада казао кандидату да је запослен у Градској управи Бањалука, наводећи да има контакте са тројицом одговорних особа у "Електропреносу БиХ" и тражио је 15.000 КМ како би код тих људи посредовао у његовом запослењу. Појаснио је да би новац предао тим људима, а да би он за ту услугу био "награђен". Нова је требао дати кад буде запослен - стоји у оптужници.

До предаје новца није дошло јер је кандидат цијели случај пријавио полицији и тројка је ухапшена у акцији „Напон" у фебруару 2021. године. Истрага овог случаја је тајала непуне двије године, све  до 19. децембра 2022. године када је подигнута оптужница. 

ДОГОВОРИ

Током договора о наставку претреса републички тужилац је мало бурније реаговала на предвиђене термине јер је пуно заузета и сваког понедељка има тежак предмет, у уторак јој треба за одмор. 

Судија Благојa Драгосављевић је рекао да „нема потребе" за таквим тоном и да жели да договре термине да свима одговарају. Тражио је  од оптуженог Далибора Симића да се изјасни који му термини најбоље одговарају с обзиром да ради у Њемачкој. 

Када је он рекао да може понедјељка или уторак, судија је истакао да то не паше тужиоцу и да она заиста има тежак предмет понедјељком. Након консултација наставак суђења је договорен за 9. март.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана