Случај смрт дјечака у вртићу: Васпитачица признала да је дјецу оставила саму девет минута

Блиц
Foto: Илустрација

СУРДУЛИЦА - Пред Основним судом у Сурдулици одржан је главни претрес на суђењу васпитачици М. С. из Владичиног Хана, против које се води поступак због кривичног дјела “напуштање немоћног лица”.

Против васпитачице М.С. покренут је поступак након што је 27. децембра 2022. године, у вртићу у Владичином Хану дјечак Д. Ђ. (4) прогутао жир, усљед чега је на крају тог дан од посљедица гушења преминуо у УКЦ-у Ниш, пише „Блиц“.

Васпитачица М. С. из Владичиног Хана се на претходном рочишту, које је одржано почетком априла, изјаснила да није крива за дјело које јој се ставља на терет.

На данашњем главном претресу окривљена је поновила своју одбрану, односно, изјаву о догађају, коју је раније дала пред ОЈТ.

Такође, на питање адвоката оштећених, одговорила је да је дјецу оставила без надзора девет минута.

Онда је додала и да је таква пракса у овом вртићу уобичајена, као и да су дјеца остајала сама, јер су сервирке и чистачице одбијале да дођу да буду са дјецом када васпитачице морају да изађу, чак и због физиолошких потреба.

Такође, на питање адвоката породице преминулог дјечака, да ли зна шта је Д. Ђ. прогутао, рекла је, да је касније током дана чула од директорке или од љекара, да је ријеч о жиру.

Васпитачица је на суђењу рекла да јој је једно од троје деце, која нису спавала у тренутку када је она напустила просторију, тачније дјевојчица, рекла да да је један од двојице будних дечака, наводећи га именом, ставио жир малом Д. Ђ. у уста док је он спавао.

Данашњи главни претрес протекао је у контексту тога да одбрана докаже да је пракса у вртићу “Чаролија” била да се дјеца остављају сама без надзора.

Суђењу је присуствовао и отац преминулог дјечака, остајући при исказу који је раније дао пред ОЈТ.

Термин наставка главног претреса одређен је за 15. октобар.

Тада би требало да буду саслушани и нови свједоци, које је предложио адвокат оштећене породице Ђокић.

И крајем прошле недјеље исти вртић, опет је добио на публицитету, када је љекар пријавио ОЈТ и полицији да су родитељи довели дијете које је васпитачица наводно ударила и вукла за руку, а које је из исте групе из које је Д. Ђ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана