Случај мистериозне смрти новорођенчета из 2018. можда није једини: Гдје су Сара и друге бебе? (ВИДЕО)

Небојша Томашевић
Случај мистериозне смрти новорођенчета из 2018. можда није једини: Гдје су Сара и друге бебе? (ВИДЕО)

БАЊАЛУКА - Случај “Гдје је Сара”, на који је указано у истоименом документарном филму, отворио је Пандорину кутију мистериозних смрти и нестанка дјеце у Бањалуци, а према до сада прикупљеним информацијама непозната је судбина посмртних остатака најмање четворо преминуле дјеце.

Александра Благојевић и Милош Купрешанин безуспјешно још од 2018. године траже гроб кћерке Саре за коју су им три дана након рођења у Универзитетском клиничком центру Републике Српске рекли да је преминула, а након неколико дана и да је сахрањена.

БАЊАЛУКО: Гдје је Сара? (ВИДЕО)

Родитељима је у бањалучком Новом Гробљу речено да дијете није сахрањено ту већ на Побрђу, а након двије ексхумације гробова гдје су им рекли да је дијете, ДНК анализа је утврдила да није ријеч о Сари. Након снимања филма у режији ЦИН-а о томе сада се појавило још неколико људи са истом судбином. Трагом приче о Сари утврђено је да ни дијете Наташе Стијак из Брчког није сахрањено поред Саре, како су им рекли.

ЕКСКЛУЗИВНО Још родитеља из Српске тражи истину о својој дјеци!

Адвокат Драган Толимир, који је један од покретача приче да буде откривена истина, “Гласу Српске” је потврдио да се појавило 10 до 15 људи са истим проблемима.

- Осим случаја “Сара” сада имамо додатне нерасвијетљене случајеве, јер се не зна ко је уопште сахрањен на мјесту гдје је требало да буде сахрањена та беба. Заједно са њом сада имамо четири случаја која су сумњива и гдје не можемо утврдити гдје се налазе остаци - рекао је Толимир.

Потврдио је да ће поднијети кривичне пријаве против Н. Н. лица, УКЦ РС и Градског гробља у Бањалуци. Напоменуо је да је директорима тих установа, као и градоначелнику Бањалуке слао захтјев да се састану с родитељима и понуде рјешење, али до састанка није дошло.

- Родитељи сада извлаче три закључка шта се све могло десити. Први је да дијете можда није умрло и да је живо те некоме продато, други да су продати остаци, односно органи дјетета, а трећи да се ради о професионалној грешци и да се због тога крију остаци да то не би било утврђено - рекао је Толимир.

Како је речено у бањалучком Окружном тужилаштву, они су по службеној дужности отворили истрагу о нестанку и смрти бебе Саре.

Потврђено: Тужилаштво отворило предмет у случају „Сара“

- Предмет је формиран ради провјере изнесених навода, прикупљања потребних информација и обавјештења и утврђивања свих околности. Тужилаштво је већ поступало у предмету поводом праћења трудноће, порода, боравка у болници Александре Ђилас, сада Благојевић и смрти новорођенчета 8. септембра 2018. године. Након тога је 5. октобра 2021. године донијело наредбу о неспровођењу истраге против УКЦ-а РС, због кривичног дјела непружање љекарске помоћи, јер не постоје основи сумње да је пријављено правно лице учинило то кривично дјело - речено је у Тужилаштву.

Додали су да је на одлуку оштећена уложила притужбу главном окружном јавном тужиоцу, који ју је одбио као неосновану, након чега је услиједила жалба главном републичком јавном тужиоцу, који је рјешењем приговор одбио као неоснован.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да Градска управа, те Градско гробље Бањалука стоје на располагању родитељима мале Саре.

- Сва документа и све папире до којих можемо доћи и који постоје ставићемо на максимално располагање. Разговарао сам са савјетницима из различитих области да контактирају са породицом. Све што се очекује од нас, и више од тога, биће максимално доступно - казао је Станивуковић.

Како је истакао када је у питању Градско гробље Бањалука, тамо постоје и друге ствари на које се додатно сумња.

Из Универзитетског клиничког центра Републике Српске саопштили су да је филм “Гдје је Сара”, што се тиче надлежности УКЦ-а, направљен тенденциозно.

Огласио се УКЦ о случају "Сара"

- Има за циљ потпуну дискредитацију здравственог система Српске и стварање простора за спекулације. Многе важне чињенице су изостављене. Сматрамо да је потребно да надлежне институције утврде чињенице те на основу тога да буде донесена исправна одлука и формирано мишљење, јер јавни простор није нити може бити ни суд ни судница - саопштено је из УКЦ-а РС.

Напоменули су да су они испоштовали све медицинске протоколе у лијечењу поменуте труднице и новорођенчета и законске регулативе на основу којих је урађена обдукција. Истакли су да у архиви имају и потврду о преузимању покојника од стране Градског гробља Бањалука те појаснили да у њиховој надлежности нису организовања укопавања, сахрањивање и ексхумације.

На саопштење УКЦ-а за Глас Српске одговорила је ауторка филма Јелена Јевтић, новинарка Центра за истраживачко новинарство.

Јевтић наводи да су УКЦ и Градско гробље Бањалука повезани органи, који имају уговор о сарадњи и дио су једног ланца и једног система. Наводи да је овај филм показао да тај њихов систем не функционише. А, како каже, кад систем не функционише грађани су ти који морају да га покрену и самим тим се јавни простор претвара у суд и судницу.

- Ови родитељи су пет година чекали да се уради нешто, да се нађе тијело дјетета и сад кад се јавност укључила они поручују да јавност нема право да суди. У друштвима у којима свако радо свој посао нема потребе да јавност буде суд и судница - поручила је Јевтић.

;

Што се тиче важних чињеница за које у УКЦ наводе да су изостављене, па наводе потврду о преузимању покојника.

- Та потврда о преузимању покојника заиста постоји, то је документ који потврђује да је сандук са покојником превезен на Ново гробље, само што се у овом случају покојник претворио у комаде бебе у флаши „Кока коле“, закључила је Јевтић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана