Случај "Драгичевић": Суђење за уништавање доказа пред застаром!

Небојша Томашевић
Случај "Драгичевић": Суђење за уништавање доказа пред застаром!

БАЊАЛУКА - Суђење криминалистичким техничарима Зорану Бошњаку и Микици Марјанцу, оптуженим за спречавање доказивања у предмету Давид Драгичевић, ускоро би могло да застари, потврђено је "Гласу Српске".

Кривично дјело за које се терете оптужени извршено је у марту 2018. године, а у марту ове године навршиће се тачно шест  година, што по закону значи да предмет иде у апсолутну застару. Тако апсолутна застара наступа 25. марта и ако до тада не буде предмет окончан и донесена правоснажна пресуда биће обустављен процес. Тако Основни суд треба прије тог рока да донесе пресуду, а коју затим Окружни треба да прогласи правоснажном да не би дошло до застаре.

Поменуте је Основни суд у Бањалуци два пута ослобађао кривице због недостатка доказа, а обе пресуде је укинуо Окружни суд у Бањалуци и вратио на ново суђење. 

Одбрана оптуженог Бошњака на другом поновљеном суђењу у бањалучком Основном суду данас је затражила изузеће поступајућег тужиоца Далибора Вреће којег планира саслушати као свједока. Бошњаков адвокат  Дамир  Алагић је истакао да су у овом случају прије отварања на суду  изузимане вреће с доказима.

- Свједок Мирко Живковић је на суду раније рекао да су из депоа извлачене вреће и вађени одјевни предмети. Планирамо да саслушамо Врећу у свјетлу тог свједочења да нам каже да ли је постојала наредба за изузимање доказа, зашто се докази нису налазили у суду већ у депоу МУП-а. Да ли је постојала евиденција изузимања доказа - рекао је Алагић.

Он је између осталог предложио да се на поновљеном суђењу саслушају ранији свједоци инспектор Мирко Живковић, Синиша Којдић, те Слађан Квржић који је у спорно вријеме био начелник Одсјека за Општи криминал у ПУ Бањалука те Зоран Пашалић.

Тужилац Врећо је истакао да је захтјев адвоката Алагића за поновним саслушањем свједока усмјерен на одуговлачење поступка како би случај застарио. Подсјетио је да је и раније тражено његово изузеће те да је то одбијено.

Након Алагићевог захтјева судија Радмила Медаковић одгодила је суђење за 4. март, а о захтјеву адвоката за изузеће Вреће одлучиће Главни тужилац Окружног јавног тужилаштва. Оптужницом Маријанцу и Бошњаку на терет је стављено да су бацили боксерице које су 25. марта 2018. године, након обдукције, скинуте с Давидовог тијела и пребачене у депозит ПУ Бањалука у просторију за сушење предмета, одакле су нестале.

Давид Драгичевић нестао је у ноћи између 17. и 18. марта 2018. године,  а његово тијело је пронађено 24. марта на ушћу Црквене у Врбас. Полиција је смрт окарактерисала као задесну, да би три мјесеца касније Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци случај квалификовало као убиство. Починиоци до данас нису откривени. Истрагу је преузело Тужилаштво БиХ.

Оптужница против Маријанца и Бошњака подигнута је у септембру 2018. године, дакле шест мјесеци након извршења кривичног дјела. Оптужени су се о кривици изјаснили у децембру 2018, односно јануару 2019. године. Суђење је почело у априлу 2021. године, а прва ослобађајућа пресуда донесена је у јануару 2022. године. Годину дана касније, Окружни суд у Бањалуци је укинуо ослобађајућу пресуду, а у јануару ове године и по други пут је укинуо још једну ослобађајућу пресуду.

Полиграф

Адвокат Дамир Алагић "Гласу Српске" је рекао да је његов клијент Зоран Бошњак "прошао полиграфско испитивање у Федералној управи полиције. Појаснио је  да је тестирање је рађено по налогу Тужилаштва БиХ. Алагић је појаснио да је у овом случају наредба за преузимање предмета из депозита датирана на 18. мај 2018. године, а инспектор Мирко Живковић је доказе изузео 15. маја те године.

- Затим је 22. маја  врећа са доказима из Завода за судску медицину РС враћена јер им је достављена грешком. Јединица за форензику МУП-а РС је 24. маја навела да у попису доказа од 18. маја недостају гаће - појаснио је Алагић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана