Словеначком конзулу од удара аута поломљена лобања, оптужени возио скоро дупло брже од дозвољеног

Небојша Томашевић
Са мјеста несреће на ком је страдао словеначки конзул
Foto: Велибор Трипић | Са мјеста несреће на ком је страдао словеначки конзул

БАЊАЛУКА - Возач "голфа" Сергеј Миљковић (23) из Бањалуке ишао је брзином 97 километара на час непосредно прије него је ударио словеначког конзула у Бањалуци Марјана Ристића (62) којем је од силине удара пукла лобања па је преминуо на лицу мјеста.

Ово је измеђуосталог наведено у потврђеној оптужници против Миљковића која га терети за угрожавање јавног саобраћаја. Оптужницу је подигло бањалучко Окружно тужилаштво, а потврдио Основни суд.

Несрећа се десила 29. марта у Булевару Петра Бојовића у насељу Борик у Бањалуци.

– Миљковић је управљао аутомоблом „голф 4“ и кретао се десном коловозном траком на Булевару војводе Петра Бојовића, из правца Борика у правцу Старчевицеа. Аутомобил је возио недозвољеном брзином од 97 километара на час, иако је брзина кретања саобраћајним знаком била ограничена на 50 километара на час  – наводи се у оптужници.

Додаје да је оптужени  олако држао да неће наступити саобраћајна незгода или да ће је моћи спријечити.

– Крећући се недозвољеном брзином доласком до кућног броја три наведеног Булевара, возило није држао што ближе десној ивици коловоза и на толикој удаљености од ње да с обзиром на брзину кретања возила и особине пута не угрожава друге учеснике у саобраћају, нити је обратио пажњу на пјешаке који се крећу тротоаром. Након тога је у покушају да пређе у другу саобраћајну траку, изгубио контролу над  возилом, усљед чега је дошло до заношења. Потом је аутомобил прешао из десне у лијеву саобраћајну траку десне коловозне траке – прецизирано је у оптужници.

Појашњава се да је након заношења Миљковић возилом прешао преко бициклистичке стазе на тротоар са десне стране у смјеру кретања, усљед чега је бочним лијевим дијелом возила ударио у  ноге Ристића.

Конзул Словеније се кретао тротоаром из правца Борика у правцу Старчевице, а усљед  удара је  пао на тло и задобио тешке тјелесне повреде.

- Он је задобио повреде у виду вишеструких прелома костију крова и основице лобање, крварења унутар лобањске шупљине, разорења можданог ткива, нагњечења плућа, вишестругог прелома костију лица, прелома и ишчашења у предјелима екстремитета, усљед којих повреда је оштећени преминуо на лицу мјеста – наведно је у оптужници.

Очевици су рекли да је настрадали пјешак шетао тротоаром када га је, с леђа, покосио „голф“ којим је управљао Миљковић, а који је одједном из непознатих разлога изгубио контролу. Наводно је у близини мјеста несреће била и особа медицинске струке, која је покушала помоћи повријеђеном пјешаку, али му због тежине повреда није било спаса.

Незванично, након несреће возач је алкотестиран и утврђено је да није имао алкохола у крви, а није ни одраније познат полицји по кривичним дјелима. Како је потврђено након обдукције тијела, у овом случају кључне су биле тешке повреде главе, усљед којих је на лицу мјеста наступила смрт.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана