Славо Иванковић Лијановић осуђен на осам година јер је преварио банку за пет милиона КМ

ГС
Foto: Илустрација

Славу Иванковића Лијановића, сувласника пропале фабрике меса Лијановићи из Широког Бријега, Суд Западнохерцеговачког кантона у Широком Бријегу је неправомоћно осудио на осам година затвора у афери Хипо Лизинг, којом је та банка преварена за додјелу зајма од пет милиона КМ.

Пресудом суда у Широком Бријегу Славо Иванковић Лијановић као власник и Јозо Слишковић као директор проглашени су кривима, а оптужби су ослобођени лидери Хипо Алпе Адриа Лизинга  директор Волфганг Пичлер, извршни директор Тони Фабрио те прокурист и водитељ пословнице Драган Башкарад.

Њима се у оптужници Кантоналног тужитељства ЗХК на терет ставља да су предузећу "Лијановићи" прибавили протуправну имовинску корист у износу од пет милиона марака на штету друштва Хипо Алпе Адриа Лизинг.

Кантонални суд у Широком Бријегу оцијенио је да је оптужени Славо Иванковић Лијановић починио злоупотребе овласти у економском пословању због чега је првостепеном пресудом осуђен на казну затвора од осам година.

Упркос томе што је Агенција за банкарство Федерације БиХ забранила банкама додјелу зајма, Хипо Алпе Адриа Лизинг је незаконито одобрио зајам сестринској компанији Лијановића "МИ Фармер".

У међувремену су "МИ Фармер" и "Лијановић" закључили предуговор о фиктивној купопродаји једне некретнине на подручју РС, иако су знали да је та некретнина већ заложена другим зајмом.

Тако је у јуну 2017. године Хипо Алпе Адриа Лизинг исплатио на рачун Лијановића износ од пет милиона марака, а средства овој финанцијској институцији никада нису враћена.

Славо Иванковић Лијановић један је од четворице браће сувласника некадашње истоимене Месне индустрије из Широког Бријега. Он је раније је пред Судом БиХ у првостепеном поступку био проглашен кривим и осуђен на десет година затвора због порезне преваре и прања новца заједно с братом Јерком Иванковићем Лијановићем. У другостепеном поступку пред Судом БиХ су наводи оптужнице одбачени, а сви оптужени ослобођени одговорности, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана